Etusivu » Asuinalueet » Kerassa kestävä kehitys rakentuu yhteistyölle
Sponsoroitu

Mari Pitkäaho

kiinteistövarallisuuspäällikkö, SOK

Juha Salmelin

johtaja, LuxTurrim5G -ekosysteemi, Nokia

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki ja hiilineutraali 2020-luvulla. Kunnianhimoisen esimerkin kehittämistyöstä tarjoaa Kera, missä muutos vanhasta teollisuusalueesta tulevaisuuden älykaupungiksi on jo alkanut.

Alueen muutos on käynnistynyt entisten logistiikkahallien avauduttua väliaikaiskäytölle, kuten liikunnan, kulttuurin ja urbaanin ruuantuotannon toiminnoille.

– Kera rakentuu keskelle Espoota, valmiiseen kaupunkirakenteeseen. Kerassa uudisrakentaminen jopa lisää luonnon monimuotoisuutta, kun asvaltin ja betonin tilalle tulee kaupunkiluontoa, puistoja ja viherkattoja. Mahdollistamalla tilojen väliaikaiskäytön haluamme olla mukana luomassa kiertotalouden edelläkävijäaluetta sekä tarjota inspiroivan kasvualustan uusille yrityksille ja ideoille, kuvaa SOK:n kiinteistövarallisuuspäällikkö Mari Pitkäaho.

Väliaikaiskäytöstä on seuraavaksi siirtymä rakentamisen vaiheeseen, jolla kaupunkiradan varressa sijaitseva Kera muuttuu vähähiiliseksi asumisen ja työssäkäynnin ympäristöksi.

Älykäs kaupunkiympäristö luo resurssiviisautta

Keran suunnittelussa pyritään siihen, että hukkaa ja päästöjä syntyisi mahdollisimman vähän. Tämän mahdollistaa digitaalisen alustan avulla kerättävä data, jonka avulla toimintoja voidaan jatkuvasti parantaa. Alustaa kehitetään Nokian johtamassa LuxTurrim5G-ekosysteemissä ja hankkeen ainutlaatuinen pilotointiympäristö kattaa jo nyt reitin Nokian kampukselta Keran asemalle.

– Kaupunkiympäristöstä syntyvä data tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kehittää esimerkiksi rakentamisen, liikkumisen ja jakamistalouden palveluita. Lisäksi samaan markkinapaikkaan kerättävä data nopeuttaa yritysten kehitystyötä. Kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen luominen vaatii tiivistä yhteistyötä yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupungin kesken, mille Kera tarjoaa erinomaisen testialustan, LuxTurrim5G-ekosysteemin johtaja, Nokian Juha Salmelin sanoo.

Puhdasta ja älykästä Keraa kehittämässä: Espoon kaupunki, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö, A-Insinöörit Oy, Espoon Asunnot, Fortum Oyj, LähiTapiola, Neste Oyj, Nokia Oyj, Ramirent Oy ja SOK.

Next article