Etusivu » Asuinalueet » Vihreä kaupunki houkuttelee viihtymään
Sponsoroitu

Elokuussa 2019 käynnistynyt Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanke on hakenut jatkoaikaa vuoden 2022 heinäkuun loppuun.

– Hankkeessa luodaan kaupungille ympäristöpolitiikka ja koko kaupunkikonsernille ympäristöohjelma. Äänekosken kaupunki liittyi mukaan Kohti hiilineutraalia kuntaa eli Hinku-verkostoon marraskuussa 2019. Kaupunkilaiset ja yritykset voivat osallistua Uusiutuva äänekoskelainen -kokeiluun, jossa mukaan lähteville luodaan tukiverkosto vähähiilisen elämäntyylin testaamiseen. Aluksi lasketaan nykyinen hiilijalanjälki ja osallistujat saavat neuvoja, miten sitä voi pienentää, Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Kortelainen kertoo.

– Olisi hienoa, jos myös pienet yritykset ottaisivat käyttöön kiertotalouden ratkaisuja. Resurssiviisas toiminta synnyttää uudenlaisia liiketoimintaa. Kiertotalouteen ja ilmastonmuutokseen panostaminen tuo myös säästöjä, Kortelainen jatkaa.

Lähivirkistysalue tuo biokiertotalouden lähelle ihmistä

– Tuomme kestävän kehityksen ja ekologisuuden osaksi kaupungin päätöksentekoprosessia. Kartoitamme kaupungin tarjoamia palveluja ja tehtäviä sekä järjestämme työpajoja, joissa eri toimialat ja yksiköt miettivät keinoja parantaa toimintaansa ilmasto- ja ympäristönäkökulmista, Sirpa Kortelainen sanoo.

Esimerkiksi Kuhnamon puistoon rakentuu yhteispuutarha, josta saadaan sekä lähiruokaa että lähivihreää. Puisto toimii myös uuden palvelutalon terapia-alueena ja kaupungin ruokapalvelun hyötypuutarhana. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat kiinnostuneita alueesta biokampuksen testi- ja oppimisympäristönä.

Työpajoissa rakennetaan konkreettisia toimintatapoja

Kuvassa (vasemmalta oikealle) Jaana Tullila, Sirpa Kortelainen ja Tarja Hyötyläinen jonka sylissä Aku koira.

– Kestävä yrittäjyys lähtee yrityksen arvoista ja visiosta sekä johdon sitoutumisesta. Työpajoissa pääsee näkemään asioita oman kuplan ulkopuolelta ja rakentamaan hyviä käytäntöjä yhdessä kumppaneiden kanssa. Konkreettisia työkaluja on muun muassa vuosikello, johon kirjataan millaisia resursseja ja mittareita tarvitaan oman yrityksen kestävän kehityksen ohjelmaan, sanoo ympäristötieteiden tohtori Tarja Hyötyläinen Keski-Suomen Ympäristöosaajat osuuskunnasta.

– Yritykset saavat hankkeen kautta näkyvyyttä. Mitä useampi yritys lähtee mukaan hankkeeseen, sitä enemmän nostetaan sekä yritysten että kaupungin imagoa. Työpajat sopivat myös yksinyrittäjille, lisää ympäristönhoitaja ja yrittäjä Jaana Tullila, Keski-Suomen Ympäristöosaajista.

– Kokeilun tavoitteena on löytää hyviä toimintatapoja, jotka soveltuisivat mahdollisimman monelle. Mitä enemmän asukkaita ja yrityksiä saadaan mukaan, sitä vaikuttavampia tuloksia saadaan. Mukaan pääsee helposti joko netin kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä minuun, Sirpa Kortelainen summaa.

Vihreä Äänekoski -hankkeen tavoitteet:

1. Luoda kaupungille ympäristöpolitiikka ja koko kaupunkikonsernille ympäristöohjelma.
2. Ohjata toimialat, konserniyhtiöt ja muut sidosryhmät toimimaan vähähiilisyyden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
3. Kehittää palveluita, joiden avulla kaupunkilaiset ja paikalliset yritykset voivat tehdä kestäviä ratkaisuja arjessaan.

Tutustu Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeeseen >>

Keski-Suomen liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta 220 500 euroa.

Next article