Etusivu » Asuinalueet » Yritystontit ovat osa kuntien vetovoimaa
Sponsoroitu

Elinvoimainen kunta tarvitsee toimeliaita yrityksiä. Uusia, innovatiivisia yrityksiä houkuttelevat puolestaan asiakasvirtojen lisäksi kunnat, jotka pystyvät tarjoamaan hyvät toimintaedellytykset ja tontteja liiketoimintaan. Metsähallitus toimii valtion maiden hallinnoijana tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa.

– Inarissa valtio omistaa lähes kaiken maan taajamien ulkopuolella ja yritystonttien tarjonta on todella tärkeää erityisesti matkailun kehittämisen näkökulmasta, Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kertoo.

– Metsähallituksen ja siten valtion maa on Inarin kaltaisessa kunnassa erittäin tärkeää yritystoiminnan kehittymisen näkökulmasta. Meillä valtion maat ovat muutenkin keskiössä. Luonto on matkailun keskeisin vetovoimatekijä ja esimerkiksi laadukas retkeilyinfra valtion mailla tärkeää, Laine muistuttaa.

Paras ratkaisu syntyy yhteistyössä

– Toimimme tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ja käymme keskusteluita siitä, millaisia yrityksiä kunnassa tavoitellaan ja mikä on kaavoittamisen kokonaiskuva, Metsähallituksen kaavoitusinsinööri Tanja Hämäläinen kertoo.

– Metsähallitus on mahdollistaja ja kunnat meidän ykkösyhteistyökumppaneitamme, Hämäläinen jatkaa.

Yrityksillä on tonteille erilaisia toiveita: makro- ja mikrosijainti, logistiikka ja liikenneyhteydet, rakennusoikeus ja kasvunvara.

– Meillä on tarjolla sekä valmiiksi kaavoitettuja tontteja että alueita, joita voidaan räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan, Metsähallituksen kehittämisen asiantuntija Timo Karhapää selvittää.

Metsähallituksella on myös urbaaneja alueita

Metsähallituksella on liiketoimintaan soveltuvia tontteja pohjoisen matkailukeskusten lisäksi myös kaupunkialueilla. Esimerkiksi Mikkelissä Metsähallituksella on toimitiloihin sopivaa tonttimaata Kalevankankaalla, muutaman kilometrin päästä kaupungin keskustasta.

– Yhteistyötä tehdään kaupungin virkakunnan, kehitysyhtiö MikseiMikkelin ja valtion maaomistajatahojen kanssa viikoittain. Keskustelut ovat Mikkelin elinvoimaa edistäviä ja on hieno nähdä, että maaomistajana valtio näkee paikallisen kehityksen yhtä tärkeänä kuin mekin täällä kaupungintalolla, kertoo Mikkelin kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs.

Tilaa Metsähallituksen yritysuutiskirje

Next article