Matala kynnys kohtaamiselle

Olarin seurakunta vastasi kirkkojen vähenevään kävijämäärään tekemällä asiat rohkeasti toisin. Kirkko jalkautui Iso Omenan kauppakeskukseen ja kohtaamiset kasvoivat yli odotusten.

Espoossa siirryttiin seurakuntien perinteisestä työntekijäkeskeisestä toimintamallista asiakaskeskeiseen ajatteluun, jossa seurakuntalaiset ja seurakunnan tarpeet ovat toiminnan ajureina. Kirkko astui keskelle ihmisten arkea ja löysi uusia seurakuntalaisia.

– Lokakuussa 2016 Ison Omenan uudelle puolelle palvelumuotoilun periaatteella rakennettu Chapple on matalan kynnyksen tila, seurakuntalaisten olohuone ja kohtaamispaikka, kauppakeskuspappi Emilia Turpeinen kuvailee Olarin seurakunnan ja Esbo svenska församlingin rentoa toimintatilaa.

– Olemme täällä ihmisille läsnä aamusta iltaan. Täältä ihminen löytää ohjattua toimintaa, vertaistukea, mahdollisuuden keskustella kirkon työntekijän kanssa ja hengähtää sekä tilan pohtia syntyjä syviä. Oli uskontotausta mikä tahansa, Turpeinen jatkaa.

Chapple on löytänyt hyvin myös nuoret.

– Seurakunnan nuorisotyön tärkein tehtävä ja suurin haaste on ollut tavoittaa nuoret laaja-alaisesti. Riparit onnistuvat tässä hyvin, mutta pian sen jälkeen seurakunnan kontaktipinta nuoriin kapeutuu merkittävästi. Chapple on laajentanut kohtaamisprofiilia jopa yli odotusten. Odotimme 100 nuorta viikkoa kohden, mutta olemmekin tavoittaneet parhaimmillaan saman määrän nuoria päivittäin, pastori Antti Malinen iloitsee.

Yritysyhteistyötä ja uusia aluevaltauksia

Avoin ja ennakkoluuloton lähestymistapa toiminnan kehittämiseen on johtanut seurakuntamaailmassa ennennäkemättömiin avauksiin.

– Jalkautumalla kauppakeskukseen haluamme tavoittaa keskuksen asiakaskunnan lisäksi myös siellä toimivat yritykset. Kokeilemme uusia aluevaltauksia rohkeasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, Turpeinen sanoo.

Ennakkoluulottoman yhteistyön tuloksena vihkiseremonia kohtaa elokuvamaailman Isossa Omenassa marraskuun 24. päivä.

– Toteutamme Finnkinon kanssa leffahäät, johon haemme kilpailulla hääparia 14.10. asti. Hääpari vihitään avioliittoon elokuvateatterin lavalla, jonka jälkeen hääväki saa nauttia teatterissa yksityisnäytöksestä, Turpeinen antaa esimerkin seurakunnan idearikkaudesta.

Mari Laaksonen, [email protected]