Etusivu » Rakentaminen » Sitecon älykkäät valaisimet valaisevat Tamperetta
Sponsoroitu
Kaupallinen yhteistyö:
avatar

Sami Laakso

Myyntipäällikkö
OSRAM Lighting Solutions

avatar

Jussi Kulomäki

Rakennuttajainsinööri
Tampereen kaupunki

Älykkäillä ja energiatehokkailla valaistusratkaisuilla Tampere on pystynyt säästämään vuosina 2017–2018 viisi prosenttia valaistusverkon energiankulutuksestaan samalla kun kasvukeskuksissa rakennetaan jatkuvasti uutta valaistusverkkoa.

Kaikki ulkovalaistuksen led-valaisimet ohjelmoidaan himmenemään itsenäisesti päivittäin eri käyttöalueiden mukaan. Vielä suurempiin säästöihin päästään valaisimilla, joiden valoteho nousee täyteen tehoonsa vasta kun ajoneuvo tai jalankulkija lähestyy ja himmenee taas nopeasti hänen takanaan.

– Kulkija ei huomaa valaistuksen muuttumista, sillä liiketunnistimella varustettu valaisinpylväs lähettää tiedon muille lähialueen valaisimille. Valaistuksen voimakkuus voi muuttua useaan otteeseen illan ja yön aikana valaistun alueen käyttäjämäärien perusteella, kertoo Tampereen kaupungin Rakennuttajainsinööri Jussi Kulomäki.

Älyn tuleminen valaisimiin helpottaa kunnossapitoa ja tehostaa energiankäyttöä.

– Valaistuksella on suuri merkitys ihmisten turvallisuuden tunteeseen. Mutta turha valaistus ei ole ainoastaan energian hukkaa vaan myös valosaastetta. Reaaliaikainen tiedonsiirto sekä valaisimien linkittäminen toisiinsa parantaa energiatehokkuuden lisäksi myös käyttäjämukavuutta, jatkaa OSRAM Lighting Solutions:n Myyntipäällikkö Sami Laakso.

Luotto Sitecon laadukkaisiin LED-tuotteisiin painoi valaistusjärjestelmien valinnassa.

– Sami Laakson vahva panos projektien suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä pitkäjänteinen ja tinkimätön yhteistyö tilaajan kanssa olivat syitä Siteco-valaisinten valintaan. Sitecon valikoimasta löytyi kohteen vaatimuksiin sopivat valaisimet, Jussi Kulomäki sanoo.

Ruotula, Kalevan keskuspuisto ja Iidesranta kylpevät Siteco-valaistuksessa. Kuva: Ilpo Aalto

Siteco – perinteisestä katuvalaisimesta monitoimipalvelijaksi

Älyn tuleminen valaisimiin ei ainoastaan helpota kunnossapitoa ja tehosta energiankäyttöä. Tulevaisuudessa olosuhteita voidaan sensoroida erilaisilla antureilla ja siirtää tietoa valaistusverkkoa apuna käyttäen. Liikuntapaikkoja valaistaan silloin kun niillä urheillaan ja puiston käytävien valot seuraavat kulkijaa.

Siteco tarjoaa valaistusratkaisuja Smart City -sovelluksiin. Valaistuksen säätäminen on helppoa ja kunnossapito saa tietoa reaaliaikaisesti. Anturitekniikka ja tiedonsiirto tuovat aivan uusia mahdollisuuksia, esimerkiksi liikennemäärien laskennassa vanhat järjestelmät voidaan korvata valaisimeen integroidulla kameratekniikalla.

Siteco valaisee monia Tampereen ulkoalueita.

Esimerkkeinä Pyynikin ulkoilualue, joka on valaistu Siteco DL50 mini ja midi -valaisimilla. Valaisimet on varustettu patentoidulla CLO 2.0 -vakiovalovirtatoiminnolla.  Nema-liittimillä varustetut Siteco SL20 mini –valaisimet valaisevat puolestaan Ruotulan kevyen liikenteen väyliä. Siteco SL11 micro ja midi –valaisimet kirkastavat Iidesrannan ajoväyliä, ja Siteco DL30 ja Siteco FL20 maxi –valaisimet luovat valaistuksen Kalevan keskuspuistoon. Iidesrannan ja Kalevan alueiden valonohjauksessa on käytetty Tvilight-ohjausjärjestelmää ja CitySense -liiketunnistimia.

Lataa lisätietoa valaisimista ja ohjausratkaisuista täältä:

Lisätiedot: OSRAM Lighting Solutions
09-8493 2200 | [email protected] | osram.fi/lightingsolutions | siteco.com

Next article