Etusivu » Toimitilat ja työ » Kauppias, metsästätkö energiansäästöä? – Käännä katseesi ilmaverhoon
Sponsoroitu

Timo Karkulahti

hallituksen puheenjohtaja, Stravent Oy

Parhaimmillaan ilmaverhoja ei huomaa: kylmä pysyy ulkona ja sisällä on tasaisen lämmintä, vaikka kaupan ovet käyvät aukioloaikana jatkuvasti. Kun ilmaverho toimii oikein, ei sisäilmaa tarvitse lämmittää uudelleen. Mutta näinhän on vain hyvin harvoin.

Pääosin Suomessa ilmaverhot eivät toimi toivotulla tavalla, koska ne on hankittu Keski- tai Etelä-Euroopasta. Siellä lämpötilojen vaihtelu on pienempää eikä koneilla ole edes teoreettista kykyä tuottaa ilmaverhoa pohjoisen olosuhteissa. Ero jo Ruotsinkin mitoituslämpötiloihin on 20 astetta eli noin 30 prosenttia.

– Kun ilmaverho on väärin mitoitettu, jäähtyneen sisäilman lämmitys vie viisinkertaisesti energiaa verrattuna oikein toimivaan ilmaverhoon. Jos ostaa turhaan sähköä 55 000 kilowattituntia, niin kyllähän se tuntuu taseessa, Stravent Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Karkulahti toteaa.

Oikein toimiva ilmaverho vähentää lämpövuotoa 80 prosenttia

Straventin ilmaverhoja on sadoissa kohteissa, muun muassa kylmävarastoissa, kauppakeskuksissa ja tavarataloissa, mutta myös Musiikkitalossa, Länsiterminaalissa, Finavian uusissa terminaaleissa sekä Länsimetrossa.

– Kauppiaiden kanssa keskustellessa huomaa, että paine kiinteiden kustannusten laskemiseksi on kova, ja samalla hankinnoissa pitäisi osallistua ilmastotalkoisiin. Kannattaakin katsoa investoinnin koko elinkaarta eikä pelkkää hintaa, Karkulahti sanoo.

Ratkaisu on äänetön ja se estää myös pölyn ja mikrobien leviämisen tilassa.

Esimerkiksi Länsimetron hankintatiimi vaati tarkat energiankulutuslaskelmat ja Stravent todisti tulevat säästöt. Samaa ovat arvostaneet Lidl ja Deutsche Bank, jolle Stravent varusteli Frankfurtissa 3 000 huonetta.

– Hyvä esimerkki on myös Hotelli Kämp, jossa äänetön ilmaverho nosti viihtyisyyttä aulassa reilusti ja samalla se laski energiakustannuksia huomattavasti. Viherpesun sijaan kannattaa investoida laatuun ja elinkaareen, Karkulahti vinkkaa.

Oviaukkoanalyysi takaa halutut säästöt

Straventin ilmaverhon elinkaari on pitkä, koska se ei ole käynnissä turhaan. Ratkaisu on äänetön ja se estää myös pölyn ja mikrobien leviämisen tilassa.

Kun ilmaverho on laadukas ja teholtaan sopiva, ei tarvitse tinkiä viihtyisyydestä eikä hiilijalanjäljen pienentämisestä. Ja samalla saa huomattavia säästöjä, kun energiankulutus laskee.

– Asennuksen yhteydessä varmistamme ilmaverhon toiminnan oviaukkoanalyysillä. Se näyttää, että tavoiteltavat säästöt todella toteutuvat, Karkulahti hymyilee.

Katso video Kämpin ilmaverhosta ja soita Timolle 0400 601 274.

Kiinnostaako säästö ja viihtyvyyden lisääminen?

Next article