Valo parantaa

Uuden lastensairaalan valaistukselta haluttiin totuttua enemmän. Valaistus  suunniteltiin lasten näkökulmasta, ja toteutuksessa huomioitiin potilaiden vaihtelevat olosuhteet ja omaisten tarpeet. Luonnon teemoista ja Tove Janssonin tarinoista inspiraationsa ammentaneen arkkitehtuurikonseptin valaistus on suunniteltu edistämään myös henkilökunnan työtehoa ja -hyvinvointia.

Valaistuksella voidaan vaikuttaa kokemuksellisuuteen ja tunnetiloihin. Ihmislähtöisesti toteutettu valaistus nopeuttaa paranemisprosessia, sillä valo vaikuttaa mielialaan ja mieliala paranemiseen.

– Valo läpäisee rationaalisen maailman ja menee suoraan alitajuntaan. Intuitiivisesti kokemuskenttään ohjautuva valo on hyvä hoitoympäristössä, koska sillä on todettu olevan hyvinvointia edistävä vaikutus, Uuden lastensairaalan valaistussuunnittelija Sara Leino kuvailee.

 

Ihmislähtöisesti toteutettu valaistus nopeuttaa paranemisprosessia, sillä valo vaikuttaa mielialaan ja mieliala paranemiseen. Kuvat: Matti Snellman ja Sara Leino.

Valaistuksen vaikutus tunnelmaan

Uudessa lastensairaalassa potilashuoneiden valaistuksen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet potilaiden tarpeet ja osastojen luonne.

– Valaistuksella voidaan vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Potilashuoneissa on erikoisvalaisimet, jotka mukautuvat potilaiden yksilöllisiin tunnetiloihin. Jos potilas on rauhaton, valaistukseen valitaan rauhoittava sävy, apaattista ja passiivista tunnetilaa voidaan kohentaa virkistävällä valaistuksella, Leino antaa esimerkkejä.

– Aktiviteetti-, musiikki- ja leikkitiloissa valaistus tukee visuaalisten muotojen hahmottamista ja edistää omien tunteiden peilaamista muotoihin ja väreihin. Valaistussuunnittelulla voidaan luoda tiloihin erilaisia kerrostumia tilankäyttäjien vaihtuviin tahtotiloihin ja tarpeisiin, Leino kuvailee kokonaisuutta.

Mari Laaksonen, [email protected]