Etusivu » Asuinalueet » Hyvä aluesuunnittelu luo viihtyisää kaupunkia
Sponsoroitu

Petri Tavilampi

arkkitehti SAFA, BST-Arkkitehdit Oy

Kaupunkien keskustojen sekä aluekeskusten tiivistyminen on voimistuva trendi.

Kaupungistuminen näkyy myös aluesuunnittelussa. Uusia alueita ja täydennysrakentamista tehdään vanhojen aluekeskusten viereen ja pääväylien varrelle, paikkoihin, joissa infra on jo valmiina, kuten vanhoilla teollisuus- ja toimitila-alueilla.

– Tietenkään ei ole suositeltavaa, että kaikista teollisuusalueista rakennetaan asuinkortteleita. Tarvitaan myös työpaikkoja, painottaa BST-Arkkitehdit Oy:n osakas, arkkitehti SAFA Petri Tavilampi.

On myös huomioitava, että rakentaminen keskeisten liikenneväylien varrelle voi tuoda haasteita asuntojen, piha-alueiden ja puistojen suojaamiselle melulta.

– Kun lähdetään tekemään aluesuunnittelua, on tärkeää etsiä olemassa oleva paikan henki tai luoda alueelle uusi identiteetti. Kaupungilla on kehityksestä kokonaisnäkemys, mutta on hyvä, että kaupunkilaiset, maanomistajat ja muut alueella toimivat otetaan mukaan kehitystyöhön, Tavilampi jatkaa.

Kaupunki kasvaa myös ylöspäin

Useassa kaupungissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana kerätty tietoa ja tehty selvityksiä mihin korkeita rakennuksia voidaan rakentaa ja mihin niitä ei saa tehdä.

Kaupunkisuunnittelun keinoin voidaan vaikuttaa siihen, että asukkaat kokevat lähiympäristön viihtyisäksi ja omakseen.

Rakennuksen korkeus ei saa olla itseisarvo. On huolehdittava, että myös lähiympäristö paranee, palveluita tulee lisää, ihmisvirrat ovat hallinnassa ja että julkinen liikenne ja pysäköinti toimivat. Kun kerrosalaa tulee kerralla paljon lisää, se muuttaa alueen dynamiikkaa. Korkeisiin rakennuksiin on usein sijoitettava useita eri toimintoja, ylempiin kerroksiin asuntoja ja alempiin kerroksiin liike- ja toimitiloja. Nämä asiat huomioitiin myös Tampereen korkeimmassa asuinrakennuksessa Luminaryssa, jonka pää- ja arkkitehtisuunnittelusta BST-Arkkitehdit vastasivat.

Hervanta tiivistyy pohjoiseen

BST-Arkkitehtien ja Hartelan ehdotus voitti Tampereen kaupungin järjestämän Hervannan pohjoisakselin kortteleiden ideakilpailun. Kilpailuehdotuksen pohjalta tehty asemakaavan 1-osa sai lainvoiman alkusyksystä. Tehty suunnitelma luo hyvät lähtökohdat joustavalle, monipuoliselle asuinalueelle sekä pohjan kestävälle kaupunkikehitykselle.

Suunnitelma vahvistaa Hervannan kaupunginosan olemassa olevia voimavaroja ja luo kestävää, toiminnallisesti sekoittunutta ja dynaamista kaupunkirakennetta. Korttelit sisältävät monipuolisesti erilaisia asumismuotoja ja palveluita.

Suunnitelma luo uuden vehreän ja toiminnallisen jatkeen Hervannan kaupunginosan keskustalle. Insinöörinkadun urbaania ratikkabulevardia reunustavat katutasossa asuinkortteleiden yhteis- ja liiketilat. Elävät kaupunkiaukiot johdattelevat kortteleihin, joiden sisäiset reitit tarjoavat rauhallisen ja vehreän kevyen liikenteen kulkuyhteyden alueen läpi.

– Korttelipihat, maantasossa tapahtuvat toiminnot ja saavutettavuus ovat tärkeässä osassa kaupunkisuunnittelussa. Pihojen erilaiset toiminnot ja yhteistilat tuovat elävyyttä ja yhteisöllisyyttä kortteleihin. Pysäköinti viedään maan ja rakennusten alle. On tärkeää, että osa piha-alueesta on maanvaraista. Pihoille voi istuttaa isoja puita ja hulevesien käsittely on helpompaa. Kaupunkisuunnittelun keinoin voidaan vaikuttaa siihen, että asukkaat kokevat lähiympäristön viihtyisäksi ja omakseen, Petri Tavilampi summaa.

Tutustu Hervannan pohjoisakselin ideakilpailun voittajatyöhön >>

Next article