Skip to main content
Etusivu » Energia » Tuulella tuotettu kaukolämpö on puhdasta
Sponsoroitu

Suomessa kaukolämpö lämmittää neljäkymmentäviisi prosenttia asuin- ja palvelurakennuksista. Tuulivoiman hyödyntäminen kaukolämmön tuotannossa tarjoaa merkittäviä ympäristö- ja kustannushyötyjä. Se vakauttaa kaukolämmön hintaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja tukee Suomen siirtymää kohti hiilineutraaliutta.

– Tarvitsemme lisää tuulienergiaa, sillä sähkön käyttö tulee moninkertaistumaan. Sähkökattiloilla voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden polttamista ja tuontienergian tarvetta. Tuulivoiman käyttöaikana hiilidioksidipäästöt ovat nolla, joten kaukolämpö on puhdasta. Tuulettomia päiviä varten kaukolämpöä on helppo varastoida, kertoo ABO Energy Suomi Oy:n toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi.

Yksi sähkökattila mahdollistaa alueellisesti noin 16.000 tonnin hiilidioksidipäästövähentymän.

– Vaikka kaupungit ovat vähän eri vaiheissa, fossiilisten polttaminen on vähentynyt nopeasti. Tampereella fossiiliset päästöt ovat vähentyneet kymmenen vuoden aikana viidesosaan. Tänä vuonna aloitetaan seuraavien sähkökattiloiden ja kaukolämpöakkujen rakentaminen. Fossiilisen polttoaineen osuus tulee jäämään enää muutamaan prosenttiin. Tämä ei ole visio, vaan toteutuu jo olemassa olevien investointipäätöksien perusteella, toteaa Tampereen Energian energiamarkkinoista vastaava johtaja Jukka Joronen.

Kaukolämmön sähkökattiloita käytetään muun muassa Espoossa, Tampereella, Vaasassa, Seinäjoella ja Lappeenrannassa. Lisäksi päätökset rakentamisesta on tehty jo Helsinkiin, Hyvinkäälle, Kirkkonummelle ja Ouluun.

– Kaukolämpöjärjestelmien vahvuus moneen muuhun sähkönkäyttöön verrattuna on se, että kaukolämpö on täysin joustavaa. Lämmittämisessä on varauduttava siihen, miten lämmitetään vuoden kylmin viikko, vaikka suurin voimalaitos olisi alhaalla. Kun sähkökattiloita rakennetaan olemassa olevan järjestelmän päälle, päästään tuntioptimointiin. Lämmitetään tuulivoimalla silloin, kun on edullista sähköä tarjolla. Ilman kaukolämpöä sähkön kysyntä- ja hintapiikit olisivat huomattavasti nykyistä korkeampia ja sähköjärjestelmän toimitusvarmuuden rakentaminen vastaavasti kalliimpaa. Tämä tuo myös tuulivoiman tuottajille pohjahintaa, jolloin negatiivisia tunteja on vähemmän, Joronen huomauttaa.

Kaukolämpö on tehokkain tapa varastoida energiaa

Vaikka sähköakkujen hinnat ovat laskeneet, on huomattavasti halvempaa varastoida energiaa kaukolämpöakkuun. Terässäiliöihin varastoitu, tuulivoimalla lämmitetty kaukolämpövesi on noin kymmenen kertaa edullisempaa kuin sähköakkujen käyttö. Tämä tekee kaukolämmöstä erittäin kustannustehokkaan ja joustavan tavan varastoida ja käyttää energiaa.

Helsingissä sijaitsevan Helenin Mustikkamaan luolalämpövaraston energiakapasiteetti noin 11.500 MWh on kolmekymmentä kertaa suurempi kuin Teslan Australiaan rakentaman maailman suurimman sähköakun.

Myös teollisuudessa tarvitaan paljon lämpöä ja höyryä. Toimiva vetyteollisuus on riippuvainen tuulivoimasta, sillä vihreän vedyn tuotanto vaatii runsaasti uusiutuvaa sähköä.

– Jos tuulivoimaa olisi tasaisemmin ympäri maata, olisi tilanne parempi myös sähköverkon kuormituksen kannalta, Koivuniemi muistuttaa.

Lue lisää tehokkaasta ja päästöttömästä energiantuotantomuodosta

Next article