Etusivu » Asuinalueet » Elegantti taidelähiö luonnon keskellä
Uusimaa

Elegantti taidelähiö luonnon keskellä

leinela
leinela
Kuva: Adobe Stock

Kehäradan kupeessa sijaitseva Vantaan Leinelä on uuden ajan tyylikäs lähiö, jossa oivaltava taide ja luonto yhdessä luovat ainutlaatuisen asuinympäristön kivenheiton päässä kaupungin palveluista. Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevassa Leinelässä saa asua luonnon rauhassa kaupungin ympäröimänä.

– Leinelän asuinalue puhuttelee rauhallisuutta ja luontoa rakastavia ihmisiä, jotka kuitenkin haluavat elää keskellä tapahtumia. Leinelässä lumi pysyy talvella valkoisena ja sukset on helppo kantaa itse ladulle. Keväällä hiirenkorvat tuoksuvat ja luontopolut kumpuilevissa maisemissa vanhan metsän keskellä lähtevät oman takapihan tuntumasta. Lenkkipoluilta on yhteys monipuolisille virkistysreiteille. Silti oopperaan pääsee alle puolessa tunnissa ja juna vie lentoasemalle muutamassa minuutissa, kaupunkisuunnittelupäällikkö Tarja Laine kuvailee uuden asuinalueen luonnetta.

– Leinelässä ei ole savipeltoa vaan uutta rakentamista poikkeuksellisen hienossa maisemassa. Alueen omat kaupalliset palvelut ovat vähäiset, mutta arkipäivän ostokset hoituvat, ja Tikkurila ja Myyrmäki ovat kulman takana isompaan asiointiin, Laine lisää.

Taide tapaa luonnon

Kaupunginosan yleisilmettä määrittävä tekijä on ympäristötaide, joka kulkee mukana läpi koko Leinelän.

– Vantaalla taide on huomioitu kaupunkisuunnittelussa ennenkin, mutta Leinelä on ensimmäinen kaupunginosa, jossa taide luo alueelle juonen. Tilataideteokset ja rakennuksiin integroitu taide yhdessä värien ja muotokielen kanssa luovat omaleimaisen kokonaisuuden, jonka teemana on elämän kiertokulku. Teema on havaittavissa heti juna-asemalla, jossa on Evoluutio -niminen maalaus ihmisen asennon kehittymisestä, Laine esittelee.

Rakennuttajilla ja virkamiehillä on ollut yhteinen halu kehittää laatutietoisille ihmisille aluetta, jossa ympäristötaide on olennainen osa yleisilmettä.

– Leinelän suunnittelussa oli kunnianhimoiset ja laatua tavoittelevat lähestymistavat. Alueen ideoimiseen haettiin näkökulmaa myös muun muassa nuorille järjestetystä kansainvälisestä suunnittelukilpailusta. Rakennuttajilla ja virkamiehillä on ollut yhteinen halu kehittää laatutietoisille ihmisille aluetta, jossa ympäristötaide on olennainen osa yleisilmettä. Tämä näkyy arkkitehtuurisesti eleganttina lopputuloksena, Laine jatkaa.

Leinelän yhteisö kasvaa

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Leinelään vuonna 2011. Tällä hetkellä noin 1000 asukkaan taidekaupunginosa vetää valmistuttuaan noin 2600 asukasta.

– Asuinalue on inhimillisen kokoinen ja rauhallinen myös lopullisessa mittakaavassaan, Laine toteaa.

Kasvavassa lähiössä kehitetään aktiivisesti yhteisöllisyyttä.

– Yhteenkuuluvuuden tunnetta on pyritty lisäämään esimerkiksi joka syksyisillä puistojuhlilla, jossa myös kulttuuri on ollut voimakkaasti esillä, kuten taidekaupunginosan luonteeseen sopii, Laine kertoo.

 Moderni ja värikäs asuinalue on ollut kysytty.

– Asunnot ovat menneet nopeasti kaupaksi. Hinnat eivät ole Vantaan halvimmasta päästä, mutta ainakin vielä asunnon saa edullisemmin kuin esimerkiksi Tikkurilasta, Laine vinkkaa.

Next article