Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Eleganttia asumista puistomaisessa kaupunkimiljöössä
Uusimaa

Eleganttia asumista puistomaisessa kaupunkimiljöössä

munkkiniemi
munkkiniemi
Munkkiniemi on upea kantakaupunkimainen alue, jossa on hieno historia. Vanhaa arvokasta rakennuskantaa puistomaisemissa ja meren läheisyydessä. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin Munkkiniemi hurmaa laajoilla puistoalueilla, meren läheisyydellä, hyvillä kulkuyhteyksillä ja monipuolisilla palveluilla. Kysytty alue avaa ovia uusille asukkaille, kun vanhaan miljööseen rakentuu persoonallisia koteja ainutlaatuisilla näköaloilla.

Arvokas Munkkiniemen pienkerrostaloalue liikenneyhteyksien keskiössä on rakentunut pääosin 40- ja 50-luvuilla.

– Maailmankuulu arkkitehti Eliel Saarinen kaavaili Munkkiniemestä 1910-luvulla ihanteellista puutarhakaupunkia, jossa on tiivistä ja komeaa kaupunkirakentamista, bulevardia ja puistomiljöötä. Vaikka Saarisen kaavasta toteutui vain pieniä osia, Munkkiniemestä rakentui upea kantakaupunkimainen alue, jossa on hieno historia. Vanhaa arvokasta rakennuskantaa puistomaisemissa ja meren läheisyydessä, Helsingin kaupungin arkkitehti Marina Fogdell kuvailee.

Perinteikkääseen alueeseen ei ole tulossa suuria muutoksia, mutta pienempiä asumismukavuutta lisääviä hankkeita on käynnissä.

– Huopalahdentietä kehitetään osana uutta kaupunkibulevardia, johon suunnitellaan muun muassa pikaraitioliikennettä ja pyöräilyreittejä, Fogdell kertoo.

Idyllinen asuinalue vetää puoleensa ihmisiä läpi elinkaaren.

– Munkkiniemessä jokaisen on hyvä olla. Ulkoilumahdollisuudet, koulut ja päiväkodit puhuttelevat perheitä. Ikäihmisiä kiehtoo alueen pitkä historia, ja palvelukodit sekä hyvät peruspalvelut tekevät seniorin elämästä sujuvaa. Logistinen sijainti avaa työssäkävijälle yhteydet kaikkialle, Fogdell antaa esimerkkejä alueen viehätysvoimasta eri elämänvaiheissa.

Uutta asumista vanhalla seudulla

Haluttu kaupunginosa vetää pian lisää asukkaita, kun kaksi Munkkiniemen maisemakuvaan kuulunutta vanhaa toimistorakennusta kunnostetaan uudisasunnoiksi.

– Toimistotilojen kysynnässä on tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia. Toimitilat keskittyvät uusiin isoihin toimistoklustereihin, joista Munkkiniemi on irrallaan, projektipäällikkö Anu Kuutti.

Helsingin kaupungilta avaa kehityksen taustaa. Rakenteilla on persoonallisia koteja uniikissa ympäristössä.

– Kumpikin hanke aloitettiin arkkitehtuurikilpailulla. Toimistorakennuksen muuttaminen asuinrakennukseksi on haasteellinen ja mittava projekti. Kilpailujen seurauksena saimme hienot suunnitelmat, joiden pohjalta hankkeita lähdettiin toteuttamaan, Kuutti kiittelee.

– Tulossa on kohteita, jossa uudisrakentamiselle tyypillisen standardisoinnin sijaan on haettu persoonallista fiilistä. Asuntoja, joissa seinät ovat lattiasta kattoon ikkunaa ja näkymät avautuvat vehreisiin maisemiin, lammelle ja urbaanille puistotielle, Kuutti kuvailee.

Toinen uudisrakennuksista valmistuu jo ensi vuonna, toinen on vielä purkuvaiheessa.

– Munkkiniemessä on lähitulevaisuudessa poikkeuksellinen mahdollisuus uuteen asumiseen vanhassa ja valmiissa ympäristössä, Kuutti vinkkaa ja vertaa tilannetta vuosia rakennustyömailta näyttäviin uudisalueisiin.

Next article