Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Elinvoimainen Sotkamo on pohjoisen edelläkävijä
Pohjois-Suomi

Elinvoimainen Sotkamo on pohjoisen edelläkävijä

pohjois-suomi-sotkamo
pohjois-suomi-sotkamo
Sotkamo hurmaa asukkaat ja matkailijat hulppealla luonnolla sekä tasokkaalla palveluntarjonnalla.

Kaivostoiminta sekä yli miljoona vuosittaista matkailijaa pitävät Sotkamon palvelutason ylhäällä ja elinvoiman virkeänä. Yrittäjämyönteisen kunnan kasvu kannustaa liiketoimintaan, ja kaunis luonto sekä Vuokatin hulppea palvelutarjonta paikkakunnalla asumiseen.

Pitkien perinteiden Sotkamo on tunnettu elinvoimaisesta kulttuuristaan.

– 1600-luvulla perustettu kunta on ollut Kainuun edelläkävijä jo vuosisatojen ajan. Aikanaan Sotkamo oli vahva maatalouspitäjä, jota meijeritoiminta piti pinnalla. Sittemmin meijeritoiminnan on korvannut matkailu- ja kaivostoiminta, Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo.

Vakiintunut asukasmäärä ja vilkas matkailuliikenne pitävät yritystoiminnan vireänä.

– Hyvä työllisyystilanne ja palvelutaso ovat pitäneet asukasmäärän paikoillaan. Elinkeinotoiminta Sotkamossa on ollut vuosia kasvussa ja kasvaa edelleen. Olemme onnistuneet laskemaan työttömyysasteen reilusti alle maan keskiarvon, noin 6,5 prosenttiin. Tilanne onkin nyt se, että jatkuva kasvutoiminta on johtanut osaavan työvoiman pulaan, Kilpeläinen vinkkaa.  

– Yli miljoona vuosittaista matkailijaa puolestaan avaa yritystoiminnalle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Lisäksi kasvava kaivosteollisuus tarvitsee valtavasti aliurakoitsijoita. Edistämme tietoisesti kuntana yrittäjyyden kasvua muun muassa tukemalla aloittelevaa yrittäjää asiantuntijapalveluilla ja yritysneuvonnalla. Kuntien valtavirrasta poiketen olemme myös laskeneet veroprosenttia, mikä on ehdoton vetovoimatekijä, kunnanjohtaja jatkaa.

Kysyntä palvelutarjonnalle on kasvava.

– Työpaikkojen määrä kasvaa edelleen, matkailun puolella petipaikkamäärät lisääntyvät ja sitä kautta kysyntä ympärivuotisille palveluille kasvaa. Täällä asiakasvirtaa riittää vuoden ympäri, matkailun paras kuukausi on maaliskuu ja heti seuraava heinäkuu, Kilpeläinen kertoo.

Lue myös: Laskemalla menestykseen – pohjoissuomalaisen perheyrityksen tarina

Kaunista luontoa ja tasokasta palvelua

Asukkaansa Sotkamo hurmaa hulppealla luonnollansa ja poikkeuksellisen tasokkaalla palvelukulttuurillansa.

– Vaaramaisen luonnon lisäksi valttikorttimme ovat Vuokatin palvelut, jotka ovat matkailijoiden lisäksi kuntalaisten käytössä ympäri vuoden. Palvelutarjontamme on erittäin tasokas, monipuolinen ja laaja, Kilpeläinen kiittelee.

– Ravintoloissa on mistä valita, ja harrastustoiminta on vailla vertaa. Aktiviteetteja riittää jokaiselle ikäluokalle ympäri vuoden, mies lisää.

Yhteistyössä naapurikunnan kanssa huolehditaan koulutusmahdollisuuksista.

– Kajaanissa on muun muassa ammattikorkeakoulu, jonka kanssa yhteistyössä pyrimme kouluttamaan osaajia muun muassa kaivosalalle, kunnanjohtaja juttelee.

Next article