Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Koti Itämeren syleilyssä
Uusimaa

Koti Itämeren syleilyssä

saunalahti
saunalahti
Suur-Espoonlahden alueeseen kuuluvassa Saunalahdessa Itämeri on lähellä asukasta. Kuvat: T2H

Suur-Espoonlahden alueeseen kuuluva Saunalahti on vehreä koko kansan asuinalue saaristomeren kosketuksessa. Länsimetro ja venesatamat löytyvät naapurista, mutta arkirutiineja varten ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Länsiväylän varrella ja Itämeren äärellä sijaitseva Saunalahti kytkeytyy koko pääkaupunkiseutuun.

– Saunalahti on sen verran suuri asuinalue, että siellä on kattavat peruspalvelut, kuten koulu, kirjasto, neuvolapalvelut, päiväkoti ja päivittäistavarakauppa. Arkisen elämän asiointi hoituu kotikulmilla, mutta yhteydet muihin palveluihin ja muutaman vuoden päästä myös länsimetroon ovat muutaman kilometrin säteellä, Saunalahden alueen projektijohtaja Matti Kokkinen Espoon kaupungilta kertoo.

Tuore asuinalue on kehittynyt nopeasti.

– Aluetta on rakennettu vasta viimeisen viidentoista vuoden ajan, mutta se alkaa olla jo nyt aika valmis, mikä on poikkeuksellista, Kokkinen sanoo.

– Kummelinvuorensuulla rakentaminen on vielä voimakasta, mutta Saunalahden ytimessä kauniin koulualueen läheisyydessä alkaa olla jo valmiin näköistä. Alueelle on rakennettu paljon ja rakentaminen jatkuu yhä, mutta kun käynnissä olevat projektit valmistuvat, tilanne on stabiili ja saunalahtelaiset saavat elää seuraavat 20 vuotta tasaista elämää ilman rakennustyömaita, Kokkinen jatkaa nopeasti kehittyneen kaupunginosan tulevaisuuden näkymistä.

Merellisiin olosuhteisiin noussut kaupunginosa on koko kansan asuinalue.

– Valmiissa Saunalahdessa tulee olemaan asuntoja kerrostaloista omakotitaloihin noin 3000–3500, joista nyt on valmiina 2300. Asuntokanta on monimuotoista, mikä tukee sekoittuneen kaupunkirakenteen muodostumista. Alueelta löytyy asuntoja tuetusta vuokra-asumisesta kovan rahan omistusasuntoihin, Kokkinen kertoo.

Luontoidylli yhteyksien varrella

Saunalahdessa Itämeri on lähellä asukasta, ja monet saavat tuntea saaristomeren voiman jo kotiin avautuvasta merinäköalasta. Venesatamaan tarvitsee kuitenkin lähteä naapurikaupunginosaan
Kivenlahteen.

– Saunalahdessa merialue pysyy rauhallisena, sillä myös Itämeren erikoisuus, meriuposkuoriainen, viihtyy Saunalahdessa. Rauhoitettu vedessä elävä kuoriaislaji rajoittaa vesirakentamista Saunalahdessa, Kokkinen kertoo.

Meriuposkuoriainen ei ole ainoa Saunalahdessa viihtyvä suojeltu eläinlaji.

– Liito-oravahavaintoja on tehty, joten lentävät kurret pärjäilevät täällä hyvin rakentamisesta huolimatta, Kokkinen iloitsee.

Merellisten maisemien lisäksi Saunalahti on tunnettu vehreydestään.

– Saunalahti on entistä metsämaata eikä peltoaluetta, mikä näkyy luonnon ilmeikkyytenä. Alueen pienipiirteinen pinnanmuodostus ilmenee mäkinä ja laaksoina, jonka iso puusto on onnistuttu säilyttämään kaupunkirakenteessa kehityksen mukana, Kokkinen kiittelee.

Suur-Espoonlahden alueeseen kuuluva Saunalahti on vehreä koko kansan asuinalue saaristomeren kosketuksessa. Länsimetro ja venesatamat löytyvät naapurista, mutta arkirutiineja varten ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

Next article