Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Saariston tunnelmaa ja kulttuurihistoriaa
Uusimaa

Saariston tunnelmaa ja kulttuurihistoriaa

kruunuvuorenranta
kruunuvuorenranta
Kuvat: Helsingin kaupunki

Helsingin kantakaupungin vastarannan kulttuurihistoriallisiin saaristomaisemiin rakentuu moderni asuinalue ja virkistyskohde, jonka rantaelämä ja puistomaiset ulkoilumaastot kutsuvat viihtymään. Helsingin kantakaupungin itäpuolelle kohoava Kruunuvuorenranta on yksi Suomen suurimmista merenranta-alueprojekteista.

– Yksityisen sektorin investointi hankkeeseen on kolmesta neljään miljardiin euroa, Helsingin kaupungin satoja miljoonia. Vuoteen 2030 mennessä näihin historiallisiin saaristomaisemiin nousee ainakin 7500 monimuotoista asuntoa ja 800 työpaikkaa, projektinjohtaja Pirjo Siren Helsingin kaupungilta kertoo.

Alueen rakentamisessa toteutetaan Helsingin kaupungin eri väestöluokat yhdistävää asuntopolitiikkaa, jossa markkinahintainen asuntorakentaminen yhdistyy hitas-, asumisoikeus- ja ARA-vuokra-asuntoihin. Palveluita kehitetään edelleen myös.

– Kruunuvuorenrantaan rakentuu yhdeksän eri osa-aluetta, joissa kussakin on hieman erilainen luonne. Vähintään 13 000 ihmisen asuinalueella eletään esimerkiksi matalissa tornitaloissa, niiden juurelle asettuvissa rivitaloissa, townhouseissa ja kantakaupunkimaisissa tiilikerrostalokortteleissa, Siren kuvailee moni-ilmeisen tulevaisuuden kaupunginosan kokeilevaakin rakennuspolitiikkaa.

Kruunuvuorenrantaan rakentuu ainutlaatuinen, merellinen kortteli. Kuva: Helsingin kaupunki

Monimuotoisen saaristoluonnon ja rakentamisen lisäksi kantakaupungin vastarannalle nouseva asuinalue on kulttuuriympäristöltään poikkeuksellinen.

– Kruunuvuorenranta on historialtaan omintakeinen, vastaavanlaisia näkymiä ei kantakaupungista löydy. Merenrantaan rakentuva asuinalue Suomenlinnan kupeessa osana Helsinkipuiston upeita maisemia ja Stansvikin kartanon kulttuuriympäristöä on harvinainen, aluetta ei rakenneta täyttömaalle, Siren sanoo.

Linnuntietä Kauppatorille on 3,5 kilometrin matka, meriteitse torille matkustaa vartissa. Vuonna 2026 Kruunuvuorenrannasta suhauttaa ratikalla keskustaan kymmenessä minuutissa.

– Sitä ennen seuraamme jatkuvasti asukaskehitystä ja lisäämme yhteistyössä HSL:n kanssa linja-autoliikenteen sen mukaan, Siren kertoo.

Merellinen virkistyskohde valojen loisteessa

Kruunuvuorenrannan moni-ilmeinen luonto tekee kohteesta persoonallisen asuinalueen lisäksi yhden kaupungin kiinnostavimmista virkistysalueista.

– Alueella on kilometreittäin rantaviivaa ja ulkoilumaastoja. Tulevaisuudessa Kruunuvuorenranta puhuttelee ihmisiä nauttimaan merellisestä rantaelämästä, veneilystä ja ulkoilusta myös asuinalueen ulkopuolelta, Siren sanoo.

Kruunuvuorenrannan Säiliö 468 on jo nyt pop-up-tapahtumapaikka, joka loistaa valotaideteoksena kauas kantakaupunkiin asti.

– Alueesta tulee siinäkin mielessä helsinkiläisittäin harvinainen, että valotaide näkyy kaikkialla kaupunginosassa. Jokainen alueelle rakentava rakennusliike on sitoutunut sijoittamaan valotaiteeseen 10 euroa rakennusoikeusneliömetriä kohden. Nyt toteutetun kolmisenkymmenen valotaideteoksen loisto erottaa alueen positiivisesti ympäröivistä seuduista, Siren päättää.

Next article