Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Tampereelle nousee tulevaisuuden vetovoimainen asuinalue
Pirkanmaa

Tampereelle nousee tulevaisuuden vetovoimainen asuinalue

Kuvat: Arkkitehdit Soini & Horton ja oma arkisto
avatar

Elina Karppinen

asemakaavapäällikkö

Koti kauniilta ja historiallisesti arvokkaalta alueelta on monen unelma. Tervetuloa Tampereen Pyynikille, jossa upea uusi alue kunnostetaan vanhaa vaalien.

Aivan Tampereen keskustan läheisyydessä sijaitsee alue, jossa yhdistyvät upealla tavalla järvi- ja harjumaisema, auringonpalvontaan ja kävelylenkeille houkuttelevat hiekkarannat sekä mukavan varjoisat lenkkipolut metsän siimeksessä. Pyhäjärvelle avautuva Pyynikinharju kantaa valtakunnallisesti arvokkaan maisemanähtävyyden titteliä. Lopullisen silauksen paikan vetovoimaisuudelle antaa historiallisesti arvokas Pyynikin Trikoo.

– Trikoon aluetta kehitetään vanhan kiinteistön arvot huomioiden monipuoliseksi alueeksi asuntoineen ja palveluineen, asemakaavapäällikkö Elina Karppinen sanoo.

Miltä tuntuisi asua vanhaan teollisuusrakennukseen tehdyssä kodissa? Pyynikin Trikoon vanhaan teollisuusrakennukseen valmistuu ensi vuonna 80 korkealaatuista loft-asuntoa, joiden myynti on nyt alkanut. Asunnoissa rakennuksen harvinaislaatuisesta historiasta asukkaita muistuttavat paitsi huima huonekorkeus myös suuret ruutuikkunat ja alkuperäiset tiiliseinät.

Tärkeä osa tekstiiliteollisuuden historiaa

Ihan heti ei uskoisi, että modernilta kuulostava trikoo saavutti tekstiilimateriaalina suosiota jo 1920-luvulla. Alfred Kordelinin perustama Suomen Trikoo aloitti tuotantonsa sukkien ja urheilupaitojen valmistuksella, ja suosion kasvun myötä tuotevalikoima laajeni.

Karppinen korostaa Pyynikin Trikoon alueen tärkeyttä osana Tampereen tekstiiliteollisuuden historiaa.

– Pyynikin harjun ja Pyhäjärven väliselle ranta-alueelle sijoittuvilla tehdasrakennuksilla on merkittävä rooli Tampereen tekstiiliteollisuuden tarinassa. Vanhat rakennukset sitovat ja juurruttavat paikkaan sekä sen kehittämiseen aivan erityisellä tavalla.

Vanhan ja arvokkaan teollisuusalueen liittäminen ympäristöön on Karppisen mukaan haastavaa, mutta antaa myös hienoja mahdollisuuksia uniikin alueen rakentumiselle.

– Alueen historialla, perinteillä ja omaleimaisuudella on suuri merkitys paikan vetovoimaan ja identiteettiin, jonka ansiosta alueelle halutaan muuttaa ja alueeseen sitoudutaan.

Pyynikin Trikoon vanhaan teollisuusrakennukseen valmistuu 80 korkealaatuista loft-asuntoa. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horton

Tampere vaalii mennyttä

Eriaikaisista rakennusvaiheista huolimatta Pyynikin Trikoon alueen kokonaisuudesta muodostuu ehjä myös materiaalien ja leveiden räystäslinjojen yhdistämien julkisivujen ansiosta. Rakentamistavan myötä paikkaan on rakentunut ehjä maisemakokonaisuus, jota tulee vaalia.

– Kokonaisuuden lisäksi myös yksittäisillä rakennuksilla on omat arvonsa, jotka tulee huomioida jatkosuunnittelussa, Karppinen painottaa.

Karppinen kertoo Tampereen aiemminkin osoittaneen, miten vanhaa voidaan elävöittää ja uudistaa samalla kuitenkin säilyttäen alueen historiallinen arvo. Teollisuuden poistuttua Tammerkosken yläjuoksulta muun muassa Tampellan ja Finlaysonin alueita kehitettiin uudiskäyttöön vanhoja rakennuksia suojellen. Myös muilla vanhoilla tehdasalueilla on vastaavalla tavalla alueiden kehittyessä jätetty historiasta kertomaan tärkeitä rakennuksia tai rakennusryhmiä.

– Tampellan alueelle on kehittynyt vanhoihin rakennuksiin palveluiden keskittymä, ja Finlaysonin alueella on tänä päivänä vanhoissa kuorissa yhtä paljon työntekijöitä kuin parhaina tekstiiliteollisuuden aikoina.

Tiesitkö?
• Pyynikin Trikoon tehdasalue rakentui vaiheittain 1920-1960-luvuilla.
• Teollinen toiminta päättyi vähitellen 1980- ja 1990-luvuilla.
• Ensimmäiset loft-asunnot vanhaan teollisuusrakennukseen valmistuvat kesällä 2020.
• Asuntojen lisäksi alueelle on suunnitteilla 10 000 m2 majoitusta, palveluja ja työtiloja.
• Lisä- ja täydennysrakentamista koskeva kaavamuutos on valmisteilla.
• Alueen kehittämiskustannukset ovat yli 100 miljoonaa euroa.

Next article