Etusivu » Asuinalueet » Urbaania kaupunkielämää merellisessä ympäristössä
Uusimaa

Urbaania kaupunkielämää merellisessä ympäristössä

jatkasaari
jatkasaari
Kuva: Getty Images

Helsingin kantakaupunki laajenee Jätkäsaareen rakentuvalla urbaanilla kivikaupungilla. Merellisiin maisemiin leviävä kantakaupunki hurmaa palveluillaan ja yhteisöllisyydellään.

Projektijohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta kertoo, että Jätkäsaareen rakentuva kaupunginosa on verrattavissa Töölöön tai Punavuoreen.

– Vastaavanlaista kantakaupungin laajennusta ei ole tehty todella pitkään aikaan näin lähellä keskustaa. Jätkäsaaresta tulee urbaani kivikaupunki, jossa on suojaisia umpikortteleita, kerrostaloasumista, kahviloita, ravintoloita ja kivijalkaliikkeitä sekä sopivassa määrin puistoa ja merellisyyttä, Säntti kuvailee.

Keskustan ja avomeren kainalossa sijaitseva Jätkäsaari on yhteyksien ytimessä.

– Joukkoliikenneyhteydet ovat hyvät maissa ja merillä. Baanaa pitkin pääsee kymmenessä minuutissa pyörällä keskustaan, ratikkalinjat tulevat muodostamaan silmukkamaisen verkon asuinalueen ympärille, ja Ruoholahdessa oleva metroasema kytkee alueen itään ja länteen. Länsiterminaalista seilaa parissa tunnissa Tallinnaan, Säntti esittelee.

Jätkäsaarelle asetetut tavoitteet keskustan palvelujen leviämisestä näyttävät toteutuvan.

– Asuinalue valmistunee vuoteen 2030 mennessä, mutta palvelut ovat hyvät jo tässä vaiheessa. Kivijalkoihin on noussut ravintoloita, jätkäsaarelaisilla on oma teatteri ja kirjasto, ja myös hotelleja on ja nousee lisää, Säntti antaa esimerkkejä.

Julkisiin palveluihin ja harrastemahdollisuuksiin panostetaan.

– Kaupunginosassa on useampi suomenkielinen ja yksi ruotsinkielinen päiväkoti, englanninkielinen tekee tuloaan. Ensimmäisen ja toisen luokan koulu on valmis, suuri peruskoulu saadaan käyttöön ensi vuoden elokuussa. Jätkäsaarelaiset saavat myös oman uimahallin ja Kisahalliin verrattavissa olevan liikuntakeskuksen. Puistomaisemat ja avomeri luovat ihanteelliset puitteet ulkoiluun, projektijohtaja jatkaa.

Kirjavaa kaupunkirakennetta ja yhteisöllisyyttä

Kaupunkilaisten saareen valmistuu asuintaloja jokaiselle tuloluokalle.

– Jätkäsaareen luodaan sekoittunutta kaupunkirakennetta, josta löytyy koteja tuetusta vuokra-asumisesta luksusluokan omistusasuntoihin. Asuntokanta on monimuotoista jopa samassa korttelissa. Arkkitehtuuri on yhtenäistä hallintamuodosta riippumatta, eivätkä erot asumismuodossa näy ulospäin, Säntti sanoo.

Uudessa kaupunginosassa on havaittavissa modernia yhteisöllisyyttä.

– Usein kotia etsiessä kiinnitetään huomio vain itse asuntoon, mutta yhteisöllisyyttä kaipaava löytää Jätkäsaaresta taloyhtiöitä ja kortteleita erilaisilla teemoilla. Persoonallisten asumiskohteiden lisäksi löytyy kuitenkin myös ihan tavallista asumista, Säntti päättää.

Next article