Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Viihtyisää asumista ja aktiivista harrastamista joen varrella
Uusimaa

Viihtyisää asumista ja aktiivista harrastamista joen varrella

porvoon-lansiranta
porvoon-lansiranta
Kuva: Porvoon kaupunki

Porvoon Länsiranta houkuttelee paitsi asumaan myös viihtymään. Alue on erinomainen valinta myös silloin, kun halutaan asua ilman autoa sekä lähellä palveluja ja kulttuuria. Länsirannalla viihtyvät sekä lapsiperheet että varttuneempi väki.

Keskustatoiminnot ovat perinteisesti sijainneet Porvoon kaupungin läpi virtaavan joen itäpuolella. Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz selittää tämän johtuneen ehkä siitä, että koska siltoja ei aina ole ollut, joen yli kulkeminen on koettu hankalana eikä Länsirantaa ole luettu kuuluvaksi ydinkeskustaan.

– Nyt siltojen rakentaminen mahdollistaa myös Länsirannan kehittämisen osana Porvoon ydinkeskustaa. Ilme tulee olemaan moderni ja omaleimainen, sanoo von Schoultz.

Alue on ydinkeskustaa, joten kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä.

Länsirantaan nousee matalaa ja tiivistä puurakentamista tukemaan viihtyisää asumista. Alueen eloisuutta lisää taidetehtaan alue, jolla sijaitsee suosituksi korttelinkokoiseksi kulttuuri- ja kongressikeskukseksi kunnostettu vanha tehdasrakennus.  

– Taidetehtaan läsnäolo lisää ainutlaatuisuutta, mikä näkyy alueella vahvasti. Meillä on esimerkiksi taideohjelma, jonka mukaan aina tontin luovutuksen yhteydessä keräämme varoja joko kyseessä olevan alueen tai julkisten tilojen taidehankintaan, von Schoultz jatkaa.

Yksi tärkeä elementti Länsirannan kehittämisessä on myös niin sanottu Länsirannan taideranta eli vapaaksi jäävä maakaistale joen ja rakennetun ympäristön välillä. Tulossa olevan kaavan mukaan toteutettuna taideranta mahdollistaa erittäin viihtyisän miljöön asukkaille oleskeluun ja puistomaisesta ympäristöstä nautiskeluun joen varrella.

Keskustan painopiste siirtyy lähemmäksi jokea

Von Schoultzin mukaan loistavan sijainnin lisäksi alueen erityinen houkutin on runsas palvelutarjonta, ja muun muassa loistavat liikuntamahdollisuudet innostavat apulaiskaupunginjohtajan kertomaan:

– Kivenheiton päässä on Kokonniemen laskettelukeskus talven rientoja varten ja kesällä rinteet muuntuvat erinomaisiksi ja suosituiksi maasto- ja alamäkipyöräilyn harrastuspaikoiksi. Kauniita lenkkeilymaastoja täydentää pururata, ja lisäksi Kokonniemellä on jääkiekko- ja palloiluhalleja, ratsastustalli sekä hiekkakuoppa uintia varten – eli lähes kaikki mitä liikunnanharrastaja voi toivoa.

Kun Länsiranta on kokonaan rakentunut, asukkaita tulee olemaan jopa 4000.

– Alue on ydinkeskustaa, joten kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. Keskustan painopiste on joskus ollut keskellä toria, mutta nyt se on siirtymässä niin, että painopiste on keskellä jokea. Tämä kehitys tasapainottaa Porvoon keskustaa ja laajentaa sitä.  Parhaillaan rakenteilla on yli 500 asuntoa, ja uusia hankkeita käynnistyy vielä. Alue on erittäin suosittu ja kiinnostus asuntoihin on suuri, kuvailee von Schoultz.

Next article