Uudenlaiset IoT-tiedonsiirtoteknologiat ovat mahdollistaneet ketterän ja kustannustehokkaan tiedonkeruun vesijohtoverkostosta, jolloin esimerkiksi vuotojen havaitseminen on aiempaa helpompaa.
Tähänastiset tiedonkeruun ratkaisut ovat yleisesti olleet järeitä ja vaatineet kiinteää sähkönsyöttöä tai kiinteää tietoliikennekaapelointia.
– IoT-teknologioiden kehitys on mahdollistanut mittaamisen paristokäyttöisillä sensoreilla, jotka kommunikoivat hyvinkin pitkiä matkoja langattomasti, Digitan IoT-palveluiden johtaja Ari Kuukka sanoo.
Kuukan mukaan mittausratkaisun käyttöönotto monessa kohteessa voi tänä päivänä olla hyvinkin helppoa ja kustannustehokasta aiempaan verrattuna.
– Usein toimijoille konkreettisin hyöty onkin se, että mittaus-sensoriratkaisu voi toimia paristokäyttöisesti riittävän monta vuotta – itsenäisesti ja huoltovapaasti.
Kuukka kiittää myös nykyisten ratkaisujen avoimuutta.
– Samoilla IoT-ratkaisuilla voidaan mitata ja seurata monenlaisia asioita, ja tietoa on helppo viedä eri järjestelmiin. On valtti, kun ei rajoituta yhteen ratkaisuun ja kerättyä dataa päästään hyödyntämään monipuolisemmin.
Ennakoiva kunnossapito on päivän sana
Eri alojen toimijoiden tähtäimessä on nykyään yhä enemmän ennakoiva kunnossapito. Kuukka kertoo tämän tarkoittavan infrastruktuurissa hitaasti kehittyvien häiriöiden havaitsemista ennen niiden muodostumista isommaksi ongelmaksi.
– On mahdollista saavuttaa paljon etuja, jos dataa pystytään keräämään ja infran kuntoa mittaamaan aiempaa useimmista paikoista.
Pelkkä datan mittaaminen ei kuitenkaan usein auta liiketoiminnan kehittämisessä vaan siihen tarvitaan järjestelmiä, joilla dataa voidaan analysoida. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sensorien keräämää tietoa muokkaavat ja jalostavat ohjelmisto- ja pilvipalvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä.
– Esimerkiksi paineita vesijohtoverkostosta mittaamalla pystytään tekemään päätelmiä vaikkapa siitä, onko jossakin piileviä vuotoja, Kuukka kuvailee.