Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Kaikki mitä sinun tulee tietää 5G-verkosta
Tietoliikenneyhteydet

Kaikki mitä sinun tulee tietää 5G-verkosta

5g-verkko-hyodyt-nopeus-mika-on
5g-verkko-hyodyt-nopeus-mika-on
Tavalliselle surffaajalle 5G tarkoittaa nopeampaa tietoliikenneyhteyttä, mutta suuremmissa kaupungeissa 5G:llä ratkotaan kapasiteettiongelmia. Kuvat: Pexels

5G-verkko on valtaisa tiikerinloikka digitaalisen ja modernin yhteiskunnan kehityksessä ja langattoman verkon uusi sukupolvi. 5G:hen on mahdollista kytkeä erittäin suuria määriä laitteita kaikkien IoT-vaatimusten mukaisesti. Suomi on 5G-verkon edelläkävijä koko maailmassa, mutta moni pohtii vielä mikä 5G-verkko on ja onko siitä mitään hyötyä jos 4G-verkko pelittää jo omiin tarpeisiin riittävän nopeasti.

Mikä ihmeen 5G-verkko?

5G-verkolla tarkoitetaan viidennen sukupolven huippunopeaa datayhteyttä. Se on kehittynein versio tähänastisista matkaviestinteknologioista ja jopa kymmenkertaistaa nykyiset 4G:n tarjoamat tiedonsiirtonopeudet.

5G-teknologia liittää nykyistä sujuvammin ja nopeammin laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon. Tämä parantaa arjen sujuvuutta ja edistää kaikkien palveluiden verkottumista ja saatavuutta. 5G-verkko merkitsee siis nykyistä vaikuttavampia viihde-elämyksiä, kun kuvanlaatu paranee, esimerkiksi 4K-videoiden katsominen omalta laitteelta sujuvoituu, ja virtuaaliset sovellukset yleistyvät.

Mitä hyötyä 5G-verkosta on?

Laajasti katsoen 5G-yhteydet tuovat uusia yhteiskunnallisia, taloudellisia ja kilpailukyvyllisiä hyötyjä. 5G-verkot kykenevät ratkaisemaan esimerkiksi nykyisten radiotaajuuksien kokemia kapasiteettiongelmia.

5G-verkossa nopeuksien pitäisi jo alkuvaiheessa yltää yli yhteen gigabittiin sekuntia kohden. Maksimi tiedonsiirtonopeus voi olla jopa 50 Gbit/s ja käyttäjän kokema yhteysviive niinkin pieni kuin 1 ms. 5G-teknologia mahdollistaa samanaikaisesti energiatehokkuuden laitteiden akkukeston ollessa jopa sata kertaa parempi kuin nykyisissä laitteissa.

Älypuhelimen käyttäjälle 5G mahdollistaa nopeammat yhteydet, lisäkapasiteettia. Lähitulevaisuudessa kännyköiden lisäksi lukemattomat muut esineet ja tavarat tulevat olemaan yhteydessä toisiinsa ja toisiin käyttäjiin 5G:n avulla avulla ja esineiden internet tulee konkreettisesti osaksi jokapäiväistä elämäämme.

Next article