Etusivu » Digitalisaatio » ”Pientaloalueilla kuituverkko ei ole itsestäänselvyys”
Kuntien digitalisaatio

”Pientaloalueilla kuituverkko ei ole itsestäänselvyys”

kuituverkko
kuituverkko
Etätyön ja -opiskelun yleistyessä nopean nettiyhteyden merkitys on korostunut. Kuva: Unsplash

Katja Keränen

talous- ja kehityspäällikkö,
Omakotiliitto

Monella omakotiasujalla on käytössään perinteiseen puhelinverkkoon perustuva nettiyhteys. Operaattorit kuitenkin purkavat kupariverkkoja kiihtyvään tahtiin.

– Näin syntyy alueita, joissa pientalot jäävät pelkän mobiiliverkon varaan. Toisaalta jotkut paikalliset operaattorit ovat aktiivisia ja rakentavat kuituverkkoa alue kerrallaan, Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen kertoo.

Kuituverkon rakentaminen ei ole operaattoreille kannattavaa, jos siihen liittyviä talouksia ei ole riittävästi.

– Helsingissäkin on alueita, joilla operaattorit eivät tarjoa toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Esimerkiksi Reimarlassa asukkaat ovat rakentaneet verkon itse, Keränen jatkaa.

Pientalo on suosittu asumismuoto ja iso osa kansasta asuu niissä. Kuva: Unsplash

– Kuituhan on tasalaatuisuudessaan aivan ylivoimainen. Silti on tärkeää, että on kilpailevia teknologioita ja asiakkaalla on mahdollisuus valita. Näin hinnat pysyvät maltillisina, Keränen muistuttaa.

Myös 5G-verkko kattaa nykyään jo todella hyvin pientaloalueita. 5G-verkon kehittyminen luokin hyviä vaihtoehtoja kodin nettiyhteyksiksi niillä pientaloalueilla, joilla valokuituyhteyttä ei vielä ole.

Pientaloalueita ei saa unohtaa

Pientalo on suosittu asumismuoto ja iso osa kansasta asuu niissä.

– Älykkäitä kaupunkeja suunniteltaessa pientaloalueetkin tulee huomioida. Innovaatiot on tietenkin hyödyllistä mallintaa kaupungeissa, mutta alueita pitäisi silti kehittää kohti samaa digitaalista infrastruktuuria ja palvelutasoa, Keränen toteaa.

Tällä hetkellä tietoliikenneyhteyksien rakentamista ei ole lainsäädännöllä määrätty kuntien tehtäväksi ja niinpä kunnissa ei useinkaan panosteta siihen.

– Jos joka kerta kaupungin tai kunnan rakentaessa jotain tehtäisiin samalla valmiudet kuituverkolle, tietoliikenneyhteydet paranisivat kustannustehokkaasti ja järkevästi. On jokaisen kuntalaisen etu, että kunta huolehtii aktiivisesti myös tietoliikenneverkon kehittymisestä, Keränen sanoo.

Next article