Etusivu » Digitalisaatio » Terveysteknologian maailmanmarkkina kasvaa vuosittain yli 5 prosenttia, mikä tarkoittaa kysyntää myös laadukkaille suomalaisille tuotteille.
Terveysteknologia

Terveysteknologian maailmanmarkkina kasvaa vuosittain yli 5 prosenttia, mikä tarkoittaa kysyntää myös laadukkaille suomalaisille tuotteille.

Terveysteknologia on noussut lääkehoitojen rinnalle, kun esimerkiksi diagnostiikan tai mobiilisovelluksen avulla voidaan seurata hoidon edistymistä. Kuva: Getty Images

Terveysteknologia on yksi Suomen nopeimmin kasvavista toimialoista. Innovaatiot ovat Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan tulosta osaamisesta, johon on panostettu kansallisesti 80-luvulta lähtien.

– Toimintaympäristö on ollut suotuisa. Yrityksille on riittänyt insinöörejä, ja sairaalat ovat osallistuneet yhteiskehittämiseen ja testaukseen. 

Hassinen antaa pisteet suomalaisille yrityksille myös potilasturvallisuuden huomioimisesta, mikä laadun lisäksi on äärimmäisen tärkeää.

– Yritykselle tämä tarkoittaa kaikkien markkina-alueiden säädösasioiden osaamista. Se ei ole pieni juttu vaan vaatii vahvaa sitoutumista toimintaan ja tuotteisiin. 

Digitalisoitumisen tuomat mahdollisuudet valtavat

Terveysteknologia on jo nyt tullut lääkehoitojen rinnalle, kun esimerkiksi diagnostiikan tai mobiilisovelluksen avulla voidaan seurata hoidon edistymistä.

– Joissakin tapauksissa sairaus tunnistetaan diagnostiikan avulla ennen kuin oireita edes ilmaantuu. Tällöin voidaan jopa välttyä lääke- tai muulta hoidolta, Hassinen sanoo. 

Geenitestien tavoin myös diagnostiikka kertoo samalla riskeistä, joita elämäntavoilla voidaan pienentää. Tällöin lääkitystä tai muutakaan hoitoa ei tarvita.

Toimintaympäristö on ollut suotuisa.

– Ilman diagnostiikkaa hoidon tulokset heikkenisivät merkittävästi, Hassinen muistuttaa.

Terveysteknologian innovaatioiden kohdalla datasta ja tekoälystä on puhuttu jo useamman vuoden ajan. Hassinen painottaa, että tänä vuonna asioita päästään skaalaamaan seuraavalle tasolle, mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisoitumisen mahdollisuudet ymmärretään.

– Keskeistä on terveysdatan liikkuminen ongelmitta yksiköstä toiseen ja tarvittaessa rajat ylittävästi. 

Tämä tarkoittaisi Hassisen mukaan sitä, että lääkärillä olisi aina käytettävissä viimeisin tieto päätöksenteon tukena.

– Potilastiedot olisivat myös tutkimuksen käytettävissä, kuten muutkin suomalaiset rekisterit. Pilvipohjaisia ratkaisuja käyttämällä tiedot voitaisiin integroida samalle alustalle, jolle olisi mahdollista tuoda myös muita tietoja, kuten elintapatietoja. 

Next article