Skip to main content
Etusivu » Kiertotalous » Kiertotalousbisnes vauhdittaa pk-yrityksiä kasvuun
Kiertotalous

Kiertotalousbisnes vauhdittaa pk-yrityksiä kasvuun

Kiertotaloudessa talouskasvu perustuu luonnonvarojen tuhlailun sijaan niiden kestävään kuluttamiseen. Kuva: Getty Images

Kari Herlevi

projektijohtaja, Kiertotalous, Sitra

Kiertotalous tarjoaa merkittäviä kasvumahdollisuuksia yrityksille. Sen on arvioitu tuottavan pelkästään muutamille toimialoille vuosittain 2-3 miljardin euron arvonlisän vuoteen 2030 mennessä.

Todellisuudessa kiertotalouden kasvupotentiaali on vielä suurempi. Myös pk-sektorin kannattaa hypätä mukaan junaan.

Kiertotaloudella ja kiertotalousosaamisella on valtava kasvu- ja vientipotentiaali. Suomi on jo kansainvälisten edelläkävijöiden joukossa: kansallinen kiertotalouden tiekartta valmistui ensimmäisenä maailmassa, ja sen pohjalta julkaistiin syksyllä 2017 hallituksen ja tulevaisuustalo Sitran laatima toimenpideohjelma.

Sitra valittiin tänä vuonna myös maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Sveitsissä. Voitto kuuluu koko Suomelle ja kaikille kiertotalouden edistäjille. Seuraavaksi Suomella on hyvät mahdollisuudet kirittää kotimaiset pk-yritykset kiertotalousbisneksen kärkeen.

Kiertotalouden yleistyessä työelämässä tarvitaan yhä enemmän kiertotalousosaamista ja siilojen välistä yhteistyötä.

Kiertotaloudessa talouskasvu perustuu luonnonvarojen tuhlailun sijaan niiden kestävään kuluttamiseen. Uudessa talousmallissa käytetään yhä enemmän jakamiseen liittyviä palveluita, joihin pk-yritysten kannattaa kääntää liiketoimintansa. Autojen omistamisen sijaan autoja voidaan myydä erilaisilla leasing-sopimuksilla – tai lamppujen myymisen sijaan valoa voidaan myydä palveluna.

Tuotepalveluiden myynti on jo nousussa

Kannattavassa liiketoiminnassa korostuu myös tuotteen ja materiaalien elinkaaren pidentäminen. Pk-yritykset voivat osaltaan vähentää luonnonvarojen tuhlausta esimerkiksi korjaamalla vanhoja laitteita tai valmistamalla uusia, kestäviä tuotteita jo muissa tuotteissa käytetyistä materiaaleista.

Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista kokoaa yhteen eri kokoisten yritysten kiinnostavimmat kiertotalousratkaisut. Listalla on tällä hetkellä 98 yritysesimerkkiä, joista voi hakea inspiraatiota oman liiketoimintansa kääntämiseksi kohti kiertotaloutta.

Yksi loistava kasvumahdollisuus kiertotaloudessa jo oleville pk-yrityksille on keväällä alkava Kiertotalouden Kasvupolku, jossa yrityselämän asiantuntijat sparraavat maksutta potentiaalisimpia pk-yrityksiä.

Kiertotalouden yleistyessä työelämässä tarvitaan yhä enemmän kiertotalousosaamista ja siilojen välistä yhteistyötä. Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö onkin avainasemassa tulevaisuuden ammattilaisten kouluttamisessa.

Teemme Sitrassa yhteistyötä kaikkien koulutusasteiden kanssa, jotta kiertotalousajattelu tavoittaa mahdollisimman monet lapset ja nuoret. Haluamme antaa tulevaisuuden osaajille parhaat mahdolliset eväät, joilla he voivat luoda kestävää tulevaisuutta ja uutta liiketoimintaa myös sinun yritykseesi.

Miten yrityksesi voisi tehdä kiertotaloudesta bisnestä?

Next article