Skip to main content
Etusivu » Kiertotalous » Mainettaan parempi muovi
Muovi

Mainettaan parempi muovi

Lähes 90 prosenttia ruokapakkausmateriaaleista on jo kokonaan tai osin muovia. Kuva: Getty Images

Muovi on käytöltään pakkausmateriaalina maailman kärkeä. Sen kierrätys ja uusiokäyttö tehostuvat entisestään Suomessa ja maailmalla.  

Lähes 90 prosenttia ruokapakkausmateriaaleista on jo kokonaan tai osin muovia. Muovien suosiota selittää teknologian kehittyminen ja ominaisuuksien hallinta. Uusina innovaatioina markkinoille on tuotu älykkäitä, energiaystävällisiä ja helposti uudelleen käytettäviä muovituotteita.

– Muovissa ei ole mitään turhaa. Se on viimeistä molekyyliä myöten harkittu, tutkittu ja testattu materiaali, joka säästää luonnonvaroja, toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä täsmentää. 

Tuotekehityksellä pakkausten painosta arvioidaan putoavan jopa 30 prosenttia, kenties enemmänkin. Muovi on tehokas eriste, se suojaa valolta ja hajuilta sekä on hygieeninen. Iskunkestävyydessä se on hyvä ja lämmönsäätäjänä tehokas. Muovin säilytysominaisuudet ovat rajattomat.

Muovipakkausten jätehuoltoon on tänä vuonna tulossa iso muutos. Riihimäelle avataan uusi muovipakkausten erottelu- ja jalostuslaitos, jossa käsitellään kaikki Suomessa kerättävät muovipakkaukset.

Lainsäädäntö tukee muovin käyttöä

– Muovista valmistaja tietää tarkkaan, mitä se sisältää. Muovi on materiaaliryhmä, joka toimii elintarvikesäädösten esikuvina. Tiukka lainsäädäntö on kilpailuetu, Vesa Kärhä kertoo.

Euroopan elintarvikevirasto EFSA ja kansallinen valvonta toimivat. Kuluttajansuoja on Suomessa vahva. Kuluttaja tietää ostaessaan vaikkapa einesruuan, että muovista ei irtoa ateriaan mitään haitallista.

Solumuovi on lähes materiaaliton pakkaus

Solumuovi on kasvattanut asemaansa erinomaisena pakkauksena. Sen etu on muovailtavuus tuotteen suojaksi, esimerkiksi herkille elektroniikkalaitteille ja verkkokaupan tuotteille. Solumuovi kestää iskuja, eristää ja sietää lämmönvaihteluita. Pinnasta ei myöskään irtoa pölyä, jauhetta tai ponneaineita.

Huippukeveä pakkausmateriaali laskee kustannuksia ja vähentää hävikkiä etenkin kuljetuksen yhteydessä. Solumuovilla suojattu tuote kestää kosteutta ja kovaakin käsittelyä.

Ruoalle muovipakkaus on turvallinen suoja

Elintarviketeollisuus on muovin suuri käyttäjä. Pakkausmateriaalina se säilyttää tuotteen tuoreuden pidempään. Kuljetuksiin ruoka-ainekset pakataan solumuoviin ja muihin muovipakkauksiin hygieenisyyden ja säilyvyyden vuoksi. Kuluttajalle tuotteen läpinäkyvyys on laatutae. Pakkauksen sujuva avaaminen ja sulkeminen lisäävät käyttäjäystävällisyyttä.

Kaikkia muovin mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Muovimateriaalilla tuotteelle saadaan myös näyttävyyttä väreillä ja informaatiolla. 

– Muovin design ja muotoilu ovat seuraava askel. Älykkäät pakkausmateriaalit, josta saa tietoa vihannesten tuoreudesta tai tuotteen aitoudesta ja pakkauksen kierrätyksestä, ovat tulevaisuutta, Kärhä visioi. 

Biopohjaisia ja -hajoavia muoveja hyödynnetään puutarhatuotteissa ja pesuaineiden annospusseissa. Niiden kiinnostavuus materiaalina on nousussa.

Next article