Skip to main content
Etusivu » Älykäs liikkuminen » Miten löytää hyvä kumppani kansainvälisille kuljetuksille?
Logistiikka

Miten löytää hyvä kumppani kansainvälisille kuljetuksille?

Huolinnan kenttä on todella laaja, Petri Laitinen muistuttaa. Kuva: Palvelualojen työnantajat Palta

Kansainvälisessä logistiikassa on tyypillistä, että huolitsija kantaa rahdinkuljettajan vastuun ja suunnittelee koko kuljetusketjun. Huolitsijan valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska sen rooli on isompi kuin yleisesti ymmärretään.

– Ammattitaitoinen ja kokenut huolitsija on onnistuneen logistiikan perusta, sanoo toimitusjohtaja Petri Laitinen Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitosta.

Hyvän huolinta- ja logistiikkayrityksen tunnistaa osaavasta henkilökunnasta, jolla on usean vuoden kokemus alalta. Muita pätevyyden merkkejä ovat palveluiden kattavuus, täsmällisyys ja monipuolisuus.

Verkostojen pitkäikäisyys ja kuinka paljon huolitsijalla on toimintaa tietyllä alueella, ovat olennaisia tietoja.

Huolinta elää luottamuksesta ja verkostoista

Kuljetusasiakkaan kannattaa kartoittaa vaihtoehtoja, pyytää useita tarjouksia sekä kysyä ehdokkaiden alihankintaverkostoista ja kumppanuuksista.

– Verkostojen pitkäikäisyys ja kuinka paljon huolitsijalla on toimintaa tietyllä alueella, ovat olennaisia tietoja, Laitinen korostaa.

Tutki myös yrityksen maine: löytyykö referenssejä ja arvosteluja tai onko se menestynyt asiakastyytyväisyystutkimuksissa. Sertifikaatit ja palvelustandarditkin ovat tärkeitä.

– Huolinnan kenttä on todella laaja. Toimintaa ohjaavat lainsäädäntö sekä sääntelyllä luodut rajoitteet, jotka ohjaavat niin kansainvälistä kaupankäyntiä, eri kuljetusmuotoja kuin tullimuodollisuuksiakin, Laitinen kertoo.

Muista kirjallinen sopimus ja vakuutus

Jos kansainvälisten kuljetusten lainsäädännölliset perusteet ja kaupan pelisäännöt eivät ole itselle tuttuja, ammattitaitoinen huolitsija osaa auttaa.

– Sovi kuljetustehtävästä kirjallisesti. Tarkista ja varmista, että sopimukseen on kirjattu ymmärrettävästi myös kansainvälisen kuljetuksen ehdot, Laitinen muistuttaa.

Huolinta-alan yhteiset pohjoismaiset vakioehdot (PSYM 2015) on hyvä ottaa sopimukseen mukaan, sillä niissä asiakkaan ja huolitsijan intressit on huomioitu tasapuolisesti.

Vaikka valtaosa kuljetuksista pääsee perille vaurioitta, haavereitakin sattuu.

– Kansainvälisissä kuljetuksissa on tärkeätä muistaa oman kuljetuksen vakuutusturvasta huolehtiminen. Hyvä huolitsija osaa neuvoa siinäkin, Laitinen toteaa. 

Next article