Etusivu » Rakentaminen » Sitran Nani Pajunen: Jokaisella on rooli muutoksen läpiviennissä
Vähähiilinen rakentaminen

Sitran Nani Pajunen: Jokaisella on rooli muutoksen läpiviennissä

kaupunkisuunnittelu-hiilineutraali-rakentaminen
kaupunkisuunnittelu-hiilineutraali-rakentaminen
– Hiilineutraalin kiertotalouden tavoitteena on maailman talousmallin muutos, muistuttaa Sitran hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntija Nani Pajunen. Kuvat: Getty Images ja Miikka Pirinen

Tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa ja -rakentamisessa hiilineutraalilla kiertotaloudella on keskeinen asema.

Luonnonvaroja kulutetaan yli kapasiteetin, mutta talousjuna puksuttaa voimalla eteenpäin hätähuudoista huolimatta. Kuinka voisimme vaihtaa raidetta, Nani Pajunen, Sitran hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntija?

– Maapallon luonnonvarojen ylikäytöstä on tiedetty jo 50 vuotta. Tästä huolimatta maailman talous on jatkanut kasvuaan, joka perustuu luonnonvarojen ylikulutukseen. Tiedostamme varmasti kaikki, että näin ei voi jatkua. Hiilineutraalin kiertotalouden tavoitteena onkin maailman talousmallin muutos. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa maailman talous toimisi luonnon kantokyvyn rajoissa, Pajunen sanoo.

Pajusen mukaan muutos tapahtuu kannustamalla ja vapaaehtoisuuteen nojaten – kiertotalouden toimintamallien tulee integroitua luontevaksi osaksi kaikkia yhteiskunnan eri osa-alueita.

– Ratkaisujen valtavirtaistumisen myötä jokainen löytää oman paikkansa muutoksen tekemisessä.

Pajunen kuvailee isoksi tavoitteeksi sen, että kun maailman talousjärjestelmä muovautuu toimimaan maapallon kantokyvyn rajoissa, hiilineutraalista kiertotaloudesta tulee ”uusi normaali”.

– Ja tuolloin tulemme ihmettelemään, miten olemme voineet elää kuten nyt.

Kaupungit keskiössä

Pajusen mukaan kaupungeilla on massiivinen rooli muutoksen edistämisessä, sillä tulevaisuudessa noin 75 prosenttia koko ihmispopulaatiosta asuu kaupungeissa. Ja rakentamiseen käytetään noin puolet luonnonvaroista.

– Hiilineutraalius tulee ottaa huomioon jo suunnittelussa: kuinka rakennetaan, miten liikutaan ja millä ratkaisuilla hiilidioksidia saadaan sidottua parhaiten. Tämä kasvattaa entisestään julkisen ja yksityisen sektorin yhteyden tärkeyttä.

Pajusen mukaan yhteys löytyy, kun jokainen tunnistaa oman roolinsa muutoksessa.

– Ratkaisuja pitää ottaa käyttöön ja mitä aikaisemmin olemme yhteiskuntana, yrityksinä ja yksilöinä ratkaisuja innovoimassa ja hyödyntämässä, sitä enemmän meillä on kilpailukykytekijöitä. Meidän tulisi ymmärtää, että maali johon pyrimme on yhteinen.

Next article