Etusivu » Rakentaminen » Kiinteistöalalla on innovatiivisia kasvuyrityksiä
Kiinteistöalan digitalisaatio

Kiinteistöalalla on innovatiivisia kasvuyrityksiä

rakentamisala-digitaalisuus-taloautomaatio
rakentamisala-digitaalisuus-taloautomaatio
Kuva: Unsplash

Rakentamisalaa on pidetty vanhoillisena ja hitaana omaksumaan digitaalisuuden tuomia hyötyjä. RAKLIn digipäällikkö Mikael Långström näkee kuitenkin alalla paljon potentiaalia.

– Olemme käännekohdassa; rakentamis- ja kiinteistöala rekrytoivat yhä enemmän digiosaajia. Vuonna 2019 tekemässämme selvityksessä digistrategia oli vain kymmenellä prosentilla vastanneista yrityksistä, tänä vuonna strategia on jo joka kolmannella. Suomessa on kiinteistö- ja rakentamisalan startupeja väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa, Långström kertoo.

Yksi tapa lisätä kiinteistöalan digitaalisuutta on tuoda kuluttajille hyviä palveluita, esimerkkinä proaktiivinen taloautomaatio, joka säätää lämmitystä säätiedotuksen mukaan. Digitalisaation suurimmat hyödyt tulevatkin tällä hetkellä kiinteistöjen ylläpidon tehostamisesta. Älyteknologia tuo taloyhtiöille säästöjä ja käyttömukavuutta. Erilaisia applikaatioita on runsaasti, mutta todellinen hyöty niistä saadaan, kun ne liitetään kiinteistön perusjärjestelmiin kuten taloautomaatioon tai älylukkoihin.

Tietoa on hyvin saatavilla, alkaen säätiedoista ja kaupunkien jakamasta avoimesta datasta. Mutta onko organisaatioilla kyvykkyyttä hyödyntää tarjolla olevaa dataa? Myös tietoturvan huomioonottaminen on oleellista. Saadakseen henkilökohtaisempaa ja parempaa palvelua ihmisten tulisi olla valmiita jakamaan itsestään tietoja. Tässä voidaan käyttää avuksi puolueetonta kolmatta osapuolta, joka toimii välittäjänä.

Ekosysteemien esiinmarssi

PropTech Finland auttaa kiinteistö- ja rakentamisalan teknologiaan keskittyneitä kasvuyrityksiä kehittämään ratkaisuja, jotka jalostavat tai hyödyntävät kiinteistö- ja rakentamisalan arvoketjuun liittyvää dataa. Platform of Trust taas harmonisoi eri lähteistä tulevan datan yhteisesti käytettävään muotoon.

– Tulevaisuudessa kiinteistöjen hintaan ja vuokratasoon tulee vaikuttamaan entistä enemmän alueen infran ohella myös sen maine. Esimerkiksi sen lisäksi millaisia ravintoloita lähistöllä on, jopa ravintoloiden saamat hyvät arviot nostavat kiinteistöjen vuokratuottoja, ennustaa Mikael Långström.

Next article