Skip to main content
Etusivu » Rakentaminen » Kunnista tulee sote-tilojen merkittäviä vuokranantajia
Tulevaisuuden kunta

Kunnista tulee sote-tilojen merkittäviä vuokranantajia

Kuvassa Suomen Kuntaliitto ry:n Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi. Kuva: Suomen Kuntaliitto ry

Uusista hyvinvointialueista tulee kuntien vuokralaisia 1.1.2023 alkaen.

– Tilojen siirtyminen kuntien hallinnoinnin alta ei ole yksinkertainen asia. Osa hyvinvointialueille siirtyvistä tiloista on kuntien omistuksessa, osassa siirtyy vain olemassa oleva vuokrasopimus. Tiloihin voi liittyä monimutkaisia ja ketjutettuja sopimuksia, jotka on avattava tapauskohtaisesti. On myös sopimuksia, joissa palvelu- ja tilavuokrasopimukset kytkeytyvät toisiinsa, jolloin niiden hahmottaminen ei ole aina helppoa. On haaste selvittää erilaiset vuokraustilanteet, milloin kyse on siirtyvistä sopimuksista ja milloin tehdään uusi sopimus. Sisäiset palvelut ja toimintojen ketjuttamiset aiheuttavat eniten mietintää, kertoo Suomen Kuntaliitto ry:n Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.

Kolme + yksi vuotta kestävän siirtymäkauden aikana vuokran laskentaperusteet uusissa vuokrasopimuksissa on määrätty asetuksella.

– Asetuksessa pääomavuokra ja ylläpitovuokra ovat määritelty erikseen ja asetus mahdollistaa muutamia erilaisia laskentatapoja. Olennainen kysymys on mitä tapahtuu siirtymäkauden jälkeen: miten markkinaehtoiset vuokrat määräytyvät? Sote-alalla tarvitaan myös erityistä kiinteistökantaa, jota kunnat ovat rakentaneet ja jollaisia ei ole paljoa markkinoilla. Mitä markkinaehtoisuus tällöin tarkoittaa? Niemi kysyy.

Tilojen lisäksi myös ihmiset siirtyvät

– Siitä, että käyttäjät pysyvät samana myös jatkossa, on etua. On varmistettava, että yhteydenpito säilyy hyvänä sotealan henkilöstön siirtyessä pois kunnan organisaatiosta. Toinen kysymys on, onko hyvinvointialueilla osaamista ja resursseja vuokrasopimusten tekoon, muistuttaa Niemi.

Erityisesti asumispalveluiden puolella hyvien toimintamallien siirtyminen on iso kysymys. Perusterveydenhuolto ja sairaalat ovat saaneet asumispalveluita enemmän huomioita, vaikka myös asumispalvelutarpeet lisääntyvät.

Kunnilla on sote-tilojen lisäksi muutakin kiinteistökantaa. Vuokratuottojen lisäksi kunnan tilojen tarjoaminen hyvinvointialueiden käyttöön tukee kunnan elinvoimaisuutta.

Next article