Etusivu » Rakentaminen » Miten ihana ja uniikki talo!
Designrakentaminen

Miten ihana ja uniikki talo!

designrakentaminen
designrakentaminen
Kuvat: Getty Images ja Unsplash

Designrakentamisen idea on kestävissä materiaaleissa sekä arkkitehdin luomassa hienostuneessa muotokielessä, jotka yhdessä tekevät talosta ainutlaatuisen. 

Sekä sana design että paremmin suomalaiseen suuhun sopiva muotoilu tarkoittavat erilaisten esineiden, kuten esimerkiksi talon muodon ja käytettävyyden suunnittelua. Arkkitehti Seppo Mäntylän mielestä designrakentaminen on ennen kaikkea prosessi, jossa pyritään korkealaatuiseen lopputulokseen ja luodaan kaikilta osin korkealaatuinen talo. Siihen tarvitaan poikkeuksetta hyvä arkkitehti, hyvät insinöörit sekä hyvä rakentaja.

Arvostus on siirtynyt määrästä laatuun.

– Kaiken takana ja tärkeimpänä tahona on tietenkin rakennuttaja eli omistaja, sillä hän on se, joka valikoi kaikki muut osapuolet ja tekee päätökset, Mäntylä painottaa.

Designrakentaminen on lisääntynyt myös Suomessa. Mäntylä on huomannut viime vuosina tapahtuneen muutoksen, jossa talojen arvo nähdään muutenkin kuin ainoastaan koon kautta.

– Arvostus on siirtynyt määrästä laatuun. Kun ennen rakennettiin mahdollisimman suuria usean sadan neliön taloja, rakennetaan nyt pääkaupunkiseudun arvoalueillekin huomattavasti pienempiä neliöitä. Tällainen olisi ollut vielä 2000-luvun alussa mahdoton ajatus.

”Design lähtee yksityiskohdista ja luo kokonaisuuden”

Designrakentamisen ehtojen voidaan ajatella toteutuvan myös silloin, kun arkkitehdin työ tulostuu työmaalla 3D-muodossa yksityiskohtineen täydellisesti. Honkatalojen Mikko Vainionpään mukaan design lähtee yksityiskohdista ja luo kokonaisuuden.

– Jonkin tason jälkeen talosta tulee taideteos. Se irtaantuu yleisestä arvon määrityksestä eikä sen arvoa varsinaisesti voi verrata enää mihinkään.

Designrakennus pääsee erityisesti oikeuksiinsa hyvällä tontilla haja-asutusalueella – silloin siihen voi lisätä kaikki ne ominaisuudet, joita kaupungissa on rajoitettava paitsi näkymien myös naapureiden vuoksi.

– Monet maailman huippukohteista sijaitsevat tästä syystä haja-asutusalueella arvoisellaan paikalla. Myös talon arvo voi säilyä haja-asutusalueella paremmin ja kehittyä suhteessa paremmin kuin kaupungissa, Vainionpää toteaa. 

Next article