Etusivu » Terveydenhuolto » Tulevaisuuden digitaalinen sairaala
Tulevaisuuden sairaala

Tulevaisuuden digitaalinen sairaala

– Tulevaisuuden sairaala ulottuu myös sairaalan ulkopuolelle, kun kotisairaalat yleistyvät, kirjoittaa Healthtech Finlandin toimitusjohtaja Saara Hassinen. Kuvat: Getty Images ja Teknologiateollisuus

Saara Hassinen

toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry – Healthtech Finland, Teknologiateollisuus

Kun puhutaan tulevaisuuden sairaalasta, pitää katsoa, miltä näyttää sosiaali- ja terveydenhuolto seuraavina vuosikymmeninä. Suomalaisten ikääntyminen ja pieni syntyvyys haastavat valmistautumaan tulevaisuuteen, joka ei ole nykyisen kaltainen.

Ratkaisu löytyy ennakoinnista ja jokaisen omasta vastuusta. Ennakointia on tunnistaa taudit etukäteen ja hoitaa ne ennen pahoja oireita. Meillä on jo nyt keinoja tunnistaa riskejä, joita voidaan pienentää muun muassa elintapoja muuttamalla. Sosiaali- ja terveydenhuolto myös tuottaa hillittömän määrän dataa, jonka avulla voidaan löytää entistä parempia keinoja tunnistaa ja seuloa niitä, joille toimenpiteet kohdistetaan. Datan avulla myös tiedolla johtaminen tulee mahdolliseksi, jolloin esimerkiksi resursseja voidaan kohdentaa sinne, missä niitä tarvitaan.

Yksilön näkökulmasta uuteen normaaliin kuuluu vastuu omasta hyvinvoinnista ja terveydestä. Omilla toimenpiteillä on myös suurin vaikutus omaan terveyteen, joten panostaminen kannattaa. Valtaosalle vastuunotto onnistuukin, mutta ei kaikille.

Sairaaloissa ennakoivien hoitojen määrä lisääntyy. Jatkossa on kuitenkin myös tauteja, joita ei voi etukäteen tunnistaa. Tutkimus tuo uusia ja parempia hoitoja useaan sairauteen sekä lähtökohtia uusien lääkkeiden ja teknologiaratkaisujen kehittämiseen.

Data hyödyttää myös sairaaloita, jotka keräävät sitä kaikilla niillä laitteilla, joilla potilasta seurataan. Tietoaltaat ovatkin uusien innovaatioiden raaka-ainetta. Kun dataa on paljon, saadaan tekoälystä lisätehoa datan hyödyntämiseen.

Tulevaisuuden sairaala ulottuu myös sairaalan ulkopuolelle, kun kotisairaalat yleistyvät. Digitalisaatio mahdollistaa yhteydenpidon ja potilaan seurannan ja jopa hoidon.

Vastuullisuus on tärkeää jo nyt, tulevaisuudessa vielä tärkeämpää. Tämä tarkoittaa tietosuojasta, mutta myös tieto-, potilas- ja kyberturvallisuudesta huolehtimista. Varautuminen, ennakointi ja riskienhallinta korostuvat, kun tulevaisuuden sairaala digitalisoituu. 

Artikkelin kirjoittaja Saara Hassinen toimii Teknologiateollisuuden Terveysteknologia ryn toimitusjohtajana.

Next article