Etusivu » Toimitilat ja työ » Kehittyvä kaupunki tarvitsee ketteriä toimijoita
Älykäs kaupunki

Kehittyvä kaupunki tarvitsee ketteriä toimijoita

kaupunki
kaupunki
Etätyöt lisääntyvät ja tilojen tulisi joustaa käytön mukaan. Kuva: Unsplash

Miimu Airaksinen

toimitusjohtaja, RIL ry

Tyhjät tilat ovat tehottomia sekä talouden että ympäristön kannalta.

– Suomen isoissa kaupunkikeskuksissa on selvästi enemmän toimistotiloja tyhjinä kuin Keski-Euroopassa. Samalla kasvukeskusten asuntopula hidastaa työperäistä muuttoa. Tarvitaan uudenlaista näkökulmaa ja ketterää reagointia tilojen käyttötarkoitusten sovittamiseen muuttuviin tarpeisiin, RIL ry:n toimitusjohtaja Miimu Airaksinen huomauttaa.

– Koska tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, tarvitaan mahdollisimman joustavia tiloja. Tämä on avain hyvään ja kestävään kehitykseen, Airaksinen jatkaa.

Muuntojoustavuutta ei tulisi ajatella vain yksittäisen rakennuksen osalta vaan rakennusten kytkennässä alueen palveluverkkoon. Kaupunki kehittyy koko ajan, joten suunnitelmissa on otettava huomioon tulevaisuuden kehityssuunnat. Niin toimistot kuin asunnotkin muuttuvat. Etätyöt lisääntyvät ja tilojen tulisi joustaa käytön mukaan. Myös julkishallinto tarvitsee erilaisiin tarpeisiin sopeutuvia tiloja. Miten tiloja voitaisiin yhdistää ja käyttää yhdessä muiden tarvitsijoiden kanssa?

Älykäs kiinteistö reagoi reaaliajassa

Älykäs talo on rakennettu järkevästi, sen kaikki materiaalit ovat vähähiilisiä ja kierrätettäviä. Kiinteistö ohjaa energiatehokkaasti ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämmitystä käyttäjien, sään sekä vuorokaudenaikojen mukaisesti. Älykkäillä avaimilla annetaan väliaikaisiin toimitiloihin tarvittavia kulkuoikeuksia.

Myös kulkeminen on murroksessa. Oman auton kohdalla mietitään olisiko kimppa-auto toimiva vaihtoehto? Millaiset joukkoliikenneyhteydet kiinteistölle on? Ovatko peruspalvelut, kuten päiväkoti ja päivittäiset ostokset järkevällä etäisyydellä? Palveluistuminen ja ostosten kotiinkuljetukset lisääntyvät, joten miten paljon ja millaisia liiketiloja kortteliin tarvitaan?

– On todella tärkeää tuoda alueelle erilaisia ihmisiä, pyrkiä aktiivisesti sekoittamaan toimintoja. Toimistokeskittymät ovat kuolleita liikeajan ulkopuolella. On tärkeää sekä kaupungin elävyyden että palvelutuottajien kannalta, että asiakkaita ei ole vain virka-aikaan. Yhdistetään vanhusten palvelutalo ja lasten päivähoitopaikat. Tehdään ylisukupolvisia kortteleita, painottaa Miimu Airaksinen.

Lue lisää: Tulevaisuuden kiinteistö tähtää hiilineutraaliuteen.

Next article