Etusivu » Toimitilat ja työ » Tulevaisuuden toimisto rakentuu yhteistyöllä ja sisulla
Työympäristöt

Tulevaisuuden toimisto rakentuu yhteistyöllä ja sisulla

Tulevaisuuden toimisto
Tulevaisuuden toimisto
Kuva: Getty Images

Tilatehokkuutta, työhyvinvointia, toimivaa tiimityötä. Lisää tuottavuutta, tehoa prosesseihin? Pienennä hiilijalanjälkeä. Digitalisaatiolla tulevaisuuskestävämpi yritys?

Tutun kuuloista, tuloksia ei kuitenkaan saa valmiina pakettina. Kun on hankittu digityövälineet, lisenssit tai älypuhelimet, alkaa se varsinainen työ, panostaminen. Uudella tavalla toimimista ja oppimista ei voi ulkoistaa.

Mitä ne uudet työtavat arjessa sitten ovat?

Vaikkapa sitä, että lisätään kalenterivaraukseen Skype-linkki, jotta osallistujat tietävät etäosallistumisen olevan ok. Vastustetaan tottumusta sähköpostiviestiin, kun halutaan avointa keskustelua — käytetään vaikkapa Yammeria.

Valmistaudutaan kokouksiin kommentoimalla esitykset etukäteen, jotta voidaan käyttää yhteinen aika syventämiseen. Striimataan ja nauhoitetaan infotilaisuus etäosallistujille ja poissaolevia varten. Keskustellaan siitä, miksi läppärikameran pitäisi olla päällä villasukkakokouksissa. Työpäivän rutiinit ja totutut kulkureitit muotoutuvat uusiksi.

Lue myös: 10 vinkkiä asiakaskokemuksen kehittämiseen

Tuntuvia muutoksia

Muutoksen täytyy näkyä ja tuntua, jotta se tuottaa halutun vaikutuksen. Ennen sanottiin ”yrityksen ja erehdyksen kautta”, tänään puhutaan ketteristä kokeiluista. Remppa ei pääty uusien kalusteiden kantamiseen sisään, myös työtapoja tutkitaan ja muutetaan yhteisvoimin.

Digityövälineiden käyttöönotto jatkuu sitkeästi intrassa julkaistujen ohjeiden jälkeen. Esimiehistö näyttää tietä ja aloittaa itsestään. Pieni edestä tumpelointi luo turvallisen ilmapiirin kokeiluille kaikkien epämukavuusalueilla.

On tehty oikeita asioita, kun työkaveri sanoo, että ”on niin ihanaa, kun minuun luotetaan”. Tai toinen siirtää eläkkeelle lähtöään, kun nuoremmat ovat löytäneet hänen osaamisensa ja arvostavat sitä.

Kun työpisteiden käyttöaste on toimistolla hyvä ja yhteydet toimivat. Kun kaivattu huippuasiantuntija löytyy ja hän voi työskennellä osana tiimiä missä päin maailmaa sitten onkaan. Kun digi on arkea. Innostunut high-five maanantaiaamun hississä: ”Hyvä keskustelu foorumilla, oon mukana!”

Kirjoittaja Anita Ovaska työskentelee Future Work Designerina Finnairilla.

Next article