Etusivu » Toimitilat ja työ » Suomen Valoteknillisen Seuran Henri Juslén: Valo ja pimeys määrittävät vireystilaa
Toimitilat

Suomen Valoteknillisen Seuran Henri Juslén: Valo ja pimeys määrittävät vireystilaa

Valaistus
Valaistus
Kuva: Getty Images

Valaistuksen minimivaatimuksena on tarjota riittävä näkeminen jokaiselle. Viime aikoina yleistyneen ihmislähtöisen valaistussuunnittelun lähtökohtana on pohdinta siitä, miten valaistusratkaisulla voidaan auttaa ihmisen arkea ja toimintaa.

– Valaistuksen miniminormien sijaan ihmislähtöisellä valaistussuunnittelulla pyritään vaikuttamaan muun muassa ihmisen vireystilaan, parantamaan vuorokausirytmiä ja nostamaan mielialaa. Se tarkoittaa, että oikeanlainen valo on oikeaan aikaan oikeassa paikassa, tekniikan tohtori Henri Juslén Suomen Valoteknillisestä Seurasta sanoo.

Valaistuksen ensimmäinen tehtävä on huolehtia riittävästä näkemisestä erilaisissa tehtävissä ja estää häikäisyn mahdollisuus. Kun perusteet ovat kunnossa, keskitytään valon määrään ja koostumukseen.

– Valaistus lisää ihmisen vireystasoa, kun se sopeutetaan tukemaan ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä eri värisävyillä ja voimakkuuksilla. Aamuisin toimistolla olisi hyvä saada riittävästi valoa, ja nimenomaan kylmän värisävyn valoa. Iltapäivällä ihmisen vuorokausirytmiä tukeva valaistus muuttuu lämpimäksi. Illalla kylmä valo blokataan kokonaan ympäristöstä, jotta melatoniinitasot nousevat ja ihminen saa unta. Unen kannalta optimaalista on nukkua yö pilkkopimeässä, Juslén kertoo.

Suomessa valaistussuunnitelun merkitys korostuu erityisesti talvella kaamosaikaan, kun luonnollista valoa on vain vähän. Kesällä haasteita vuorokausirytmille saattaa puolestaan asettaa liiallinen valo.

– Valaistusjärjestelmän tulisi joustaa ja lisätä valoa kun sitä tarvitaan, himmentää ja pimentää, kun sitä on liikaa, Juslén sanoo.

Työtehon buustaaja ja terveydenedistäjä

Valaistuksen yhteyttä tuottavuuteen on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa.

– Ihmisen työskentelyä ja vireyttä optimaalisesti tukevan valaistuksen on osoitettu lisäävän tuottavuutta prosentista jopa kymmeneen prosenttiin.

– Esimerkiksi terveydenhoitoalalla, jossa tehdään unirytmiä sekoittavaa vuorotyötä, valaistus vaikuttaa ratkaisevasti henkilöstön suorituskykyyn. Virkistävä valaistus lisää potilasturvallisuutta ja toisaalta hyvin toteutetun valaistuksen on todettu myös edistävän potilaiden parantumista, Juslén päättää.

Next article