Skip to main content
Etusivu » Toimitilat ja työ » Yli puolet suomalaisista näyttöpäätetyöntekijöistä kärsii näköhaitoista
Työhyvinvointi

Yli puolet suomalaisista näyttöpäätetyöntekijöistä kärsii näköhaitoista

Laki velvoittaa työnantajaa korvaamaan erityistyölasit työntekijälle, joka ei pysty omilla ajantasaisilla laseillansa työskentelemään. Kuva: Getty Images

Näköoireet heikentävät työtehoa ja aiheuttavat sairauspoissaoloja. Jo yli puolet suomalaisista näyttöpäätetyöntekijöistä kärsii työstä johtuvista näköhaitoista.

Erityistyölasit voivat nostaa työtehoa useilla prosenttiyksiköillä. Näyttöpäätetyön näköoireista kärsivät erityisesti moniteholasien käyttäjät.

– Moniteholaseissa lukualue on kapeampi kuin kaukokatselualue, jolloin sivuille jää vääristymiä. Tämä voi aiheuttaa sen, että näkeminen päätteelle on haastavaa ja tekstistä selon saaminen vaatii pään kääntelyä ja vääntelyä, optikko Jannika Ehrling Suomen Työnäköseurasta kertoo.

Jos työntekijällä on vaikeuksia nähdä ruudulle, tulee hänen hakeutua työterveyshuoltoon.

Näköoireet vaikeuttavat työtä ja heikentävät tehoa.

– Kun näön tarkentaminen ruudulle on hankalaa, työstä tulee myös epämiellyttävää. Lisäksi epäergonominen pään kääntely aiheuttaa kipuja niska-hartiaseudulle ja selkään. Tämä johtaa työtehon heikkenemiseen ja jopa sairauspoissaoloihin, Ehrling luettelee näköoireiden seurauksia.

Laki velvoittaa työnantajaa korvaamaan erityistyölasit työntekijälle, joka ei pysty omilla ajantasaisilla laseillansa työskentelemään.

– Jos työntekijällä on vaikeuksia nähdä ruudulle, tulee hänen hakeutua työterveyshuoltoon, josta hän saa mahdollisen lähetteen erityistyölasitutkimukseen. Näöntarkastuksessa selvitetään ensin omien lasien ajantasaisuus. Mikäli lasit ovat ajantasaiset, eikä työntekijä pärjää niillä, työnantaja on velvollinen kustantamaan erityistyölasit, Ehrling tietää.

Työyhteisön näkökyvystä huolehtiminen on työnantajalle kannattava investointi.

– Työterveyslaitos on selvittänyt työnäön merkitytystä työteholle, ja tutkimuksessa selvisi erityistyölasien nostavan tehoa jopa 4,5 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa sitä, että erityistyölasit maksavat itsensä takaisin alle kolmessa kuukaudessa, Ehrling painottaa.

Next article