Etusivu » Vesitekniikka » Vesivastuusitoumus on konkreettinen tapa vaikuttaa vedenkäyttöön kansainvälisesti
Vesihuolto

Vesivastuusitoumus on konkreettinen tapa vaikuttaa vedenkäyttöön kansainvälisesti

vesi
vesi
Tulevaisuudessa vesivastuullisuuden merkitys vain kasvaa. Kuva: Getty Images

YK järjesti vesikonferenssin 22.–24.3.2023 ensimmäisen kerran 46 vuoteen. Maailma ei ole saavuttanut YK:n kestävän kehityksen tavoitteita puhtaan veden ja sanitaation osalta.

– Yritysten ja kuluttajien on hyvä miettiä omaa vedenkäyttöään nykyistä kansainvälisemmin. Vesivastuusitoumuksen lähtökohta on, että yritys tutkii oman vedenkäytön rinnalla, miten vettä käytetään sen hankinta- ja toimitusketjuissa, sanoo Finnish Water Forumin  toimitusjohtaja Topi Helle.

Esimerkiksi hedelmät kasvatetaan usein alueilla, joissa on pula vedestä. Hedelmäviljelmiä kastellaan, vaikka paikalliset ihmiset kärsivät vedenpuutteesta.

– Meillä tulee hanasta turvallista juomavettä eikä Suomessa tarvitse juurikaan kastella viljelyksiä. Muualla maailmassa on aivan yleistä, että maatalous käyttää 70 prosenttia makeasta vedestä. Vastaavaa vedenkäytön vertailua voi tehdä omasta toiminnasta ja miettiä, miten vesivastuullisuutta voi parantaa, Helle ehdottaa.

Miten Suomi voi auttaa maailmaa suojelemaan puhdasta vettä?

– Meillä on paljon osaamista teknisistä ratkaisuista ja tietoa hyvistä käytännöistä, joilla voimme auttaa muita, Helle sanoo.

Finnish Water Forumilla, Suomen Vesistösäätiöllä, Suomen ympäristökeskuksella (SYKE), Pyhäjärvi-instituutilla, Gaia Consulting ja Rapid Action Groupilla on käynnissä yhteishanke. Tavoitteena on löytää tapoja auttaa pk-yrityksiä huomioimaan vesivastuullisuus toiminnassaan.

– Pienten yritysten resurssit ovat rajallisempia kuin isoilla, mutta vedenkäytön vastuullisuus koskee kaikkia. Tulevaisuudessa vesivastuullisuuden merkitys vain kasvaa ja yritysten kannattaa tunnistaa arvoketjussaan piilevät vesiriskit jo nyt. Tervetuloa mukaan tekemään vesivastuusitoumus hankkeeseemme, Helle hymyilee.

Kiinnostuitko vesivastuusitoumuksesta? Katso vesivastuullisuuden 5 askelta täältä!

Haluatko mukaan vesiosaajien kärkijoukkoon? Lue lisää: finnishwaterforum.fi

Next article