Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Kansainvälistä tunnelmaa tehdasmiljöössä
Uusimaa

Kansainvälistä tunnelmaa tehdasmiljöössä

telakkaranta
telakkaranta
Kuva: Skanska

Haluaisitko asua meren rannalla, mutta yltää toisella kädellä kaupungin palveluihin? Arvostatko historiallisia rakennuksia, mutta kaipaat modernia asumista? Telakkarannasta rakentuu rauhaa ja meren kohinaa rakastavan urbaanin unelma.

Helsingin kantakaupunki laajenee Suomen mittakaavassa uniikilla miljööllä, kun Hietarannan historiallisesta telakka-alueesta rakentuu vuoteen 2025 mennessä arviolta 400 ihmisen asuinalue ja 1000 ihmisen työpaikan sijainti.

– Telakkarannassa kivikaupunki kohtaa telakan rosoisuuden. On harvinaista, että keskellä kaupungin sykettä pääsee asumaan meren läheisyydessä näin raffin teollisuuden ympäröimänä, alueen kehityksestä vastaava projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta kuvailee.

Telakkarantaan rakentuu miljöö, jollaista Suomessa ei ole vielä nähty. Itämeren kupeessa sijaitsevien kansainvälisten kaupunkien tyylistä vaikutteita ottavan Telakkarannan suunnittelun taustalla onkin tanskalainen arkkitehtuuritoimisto.

– Tanskalainen kaupunkisuunnittelu näkyy muun muassa alueen rakennuksissa, joiden design on lokalisoitu suomalaiseen makuun. Lisäksi esimerkiksi kivetyksissä käytetään paljon maatiiliä, mikä on Helsingissä poikkeuksellisempaa, Säntti antaa esimerkkejä kansainvälisestä kädenjäljestä.

Vanhat rakennukset ja rosoinen tehdasmiljöö luovat asuinalueen identiteetin, jota uusi arkkitehtuuri tukee ja täydentää.

– Teollisuusmiljöö on myös uuden rakentamisen innoittaja. Teollisuuden karheus, punatiilisyys ja vanhat nosturit luovat alueen sielunmaiseman. Uuden luomisessa kunnioitetaan historiaa, rakentamisen lähtökohtana on vanhan tunnelman säilyttäminen. Vaikka tehdään huolella priimaa, ei tehdä sliipattua, Säntti kuvailee.

Alueen ensimmäinen asuinrakennushanke on käynnistynyt ja viimeistään 2021 perille pääsee ratikalla.

– Kutosen ratikan reittiä muutetaan niin, että se vie ihmiset Telakkarantaan asti. Se jos jokin on kantakaupungin merkki, kun ratikka suhisee, Säntti hymyilee.

Kylämäisyyttä meren ja ytimen kainalossa

Telakkaranta antaa harvinaisen mahdollisuuden asua omassa rauhassa meren rannalla ja silti vain muutaman minuutin päässä keskustan kovimmasta sykkeestä.

– Ideaali asuinalueille merestä voimaantuville, mutta kaupungin palveluita arvostaville urbaaneille ihmisille, Säntti sanoo.

– Telakkarannassa on myös aistittavissa lämmintunnelmaista kylämäisyyttä ja yhteisöllisyyttä eri tavalla kuin ihan ytimessä. Hietalahden kirpparit ja ympärystön tapahtumat puhuttelevat urbaania elämäntapaa, nainen jatkaa.

Itämeri näkyy ilmeessä rantabulevardimaisena tunnelmana.

– Tavoitteenamme on luoda merellisyyttä hyödyntävä urbaani olohuone, jonka kivijalkaliikkeissä kuhisee ja ravintoloissa viihdytään, Säntti sanoo ja viittaa tulevaan palvelutarjontaan.

Next article