Skip to main content
Etusivu » Asuinalueet » Kruunuvuorenranta – uusi merenrannan asuinalue keskustan kupeessa
Uusimaa

Kruunuvuorenranta – uusi merenrannan asuinalue keskustan kupeessa

kruunuvuorenranta
kruunuvuorenranta
Kruunuvuorenrannassa edistetään kestävää kaupunkikehitystä monin tavoin. Kuvat: Helsingin kaupunki

Pirjo Siren

Kruunuvuorenrannan alueprojektin johtaja, Helsingin kaupunki

Lähelle keskustaa kohoava Kruunuvuorenrannan alue tarjoaa monipuolista kantakaupunkimaista merenranta-asumista lähellä luontoa. Asuinrakentaminen kunnioittaa ympäristöä ja alueen historiaa.

Osaatko visioida vajaan neljän kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta sijaitsevan asuinalueen, joka tarjoaa moninaisten yksityisten ja julkisten palveluiden lisäksi kilometreittäin merenrantaviivaa, kulttuuriympäristöjä, luonnonsuojelualueita sekä luontopolkuja? Sellainen on Helsingin Laajasalon läntisin osa-alue Kruunuvuorenranta, jossa vanhat huvilat ja arvokkaat kartanot puistoineen luovat hienot puitteet kaupunkilaisten virkistysalueeksi.

– Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti kaiken kaikkiaan 13 000 asukkaalle sekä kattavat julkiset palvelut päiväkodeista keskuskouluun ja leikkipuistoista uimarantaan, koko Kruunuvuorenrannan alueprojektin johtaja Pirjo Siren Helsingin kaupungilta kertoo.

– Merellinen elämä kiehtoo monia, ja tällaisia kantakaupungin kupeessa sijaitsevia uusia merenrannan asuinalueita ei ole kovin monia edes Helsingissä.

Lähitulevaisuudessa Kruunuvuorenrantaan pääsee vielä nopeammin, kun Laajasalon ja keskustan yhdistävä pikaraitiotie vie matkustajat kymmenessä minuutissa Hakaniemeen ja vartissa Stockmannin eteen. Kruunusillat-pikaraitiotien liikennöinnin on määrä tämänhetkisen tiedon mukaan alkaa vuonna 2026.

Lue myös: Kruunusillat-raitiotie puolittaa matka-ajan Kruunuvuorenrannasta kaupunkiin

Kestävä kaupunkikehitys keskiössä

Asuinalueeksi Kruunuvuorenranta soveltuu Sirenin mukaan kaikenlaisille ihmisille. Alueelle nousee omistus-, Hitas-, asumisoikeus- ja vuokra-asumista, ja talotyypit vaihtelevat kaupunkivilloista ja kaupunkirivitaloista erilaisiin kerrostaloihin.

– Kruunuvuorenrannan asuminen tarjoaa myös asumisen uusia tuulia kuten uusloftia, laadukasta ryhmärakentamista, ryhmävuokrausta, yhteistiloja ja yhteispihoja. Monista alueen asunnoista on näkymät merelle Kruunuvuorenselälle, kantakaupunkiin ja Suomenlinnaan. 

Uuden ajan asuminen vaatii myös uudenlaisia kierrätysratkaisuja.

– Kruunuvuorenrannassa edistetään monin tavoin kestävää kaupunkikehitystä. Siellä toimii muun muassa moderni putkikeräysjärjestelmä, josta seka-, bio-, paperi-, kartonki- ja muovijäte kuljetetaan maanalaista putkistoa pitkin keräysasemalle, Siren sanoo.

Jäte hyödynnetään lopulta uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai biokaasuna.

Valon kaupunginosa

Valotaideteoksista ja taiteellisena kokonaisuutena suunnitellusta valaistuksesta tulee Kruunuvuorenrannan tavaramerkki. Valotaiteen avulla kauniisti valaistu Kruunuvuorenranta erottuu tulevaisuudessa myös kantakaupungista ja mereltä. Siren kehuu rannalla jo loistavaa kansainvälisiäkin valotaiteen palkintoja voittanutta teosta nimeltä Öljysäiliö 468.

– Teos viittaa alueen lähes 90-vuotiseen öljysatamakauteen. Jokaiselle tontille toteutetaan valotaideteos osana rakennuksen arkkitehtuuria tai pihaa. 

Eräs alueen asukas on Sirenin mukaan tiivistänyt kauniisti valon merkityksen.

– ”Kun illalla palaan töistä kotiin, pysähdyn joka kerta, katson hetken valoteosta ja mykistyn. Olen kotona”, Siren siteeraa. 

Next article