Etusivu » Asuinalueet » Oulun keskustan elävöittäminen etenee vauhdilla
Pohjois-Suomi

Oulun keskustan elävöittäminen etenee vauhdilla

oulun-kaupunki-pohjois-suomi
oulun-kaupunki-pohjois-suomi
Kuvat: Oulun kaupunki

Matti Matinheikki

yhdyskuntajohtaja, Oulun kaupunki

Oulun kaupungin keskeiset ydinkeskustan TuplaA kehittämishankkeet etenevät. Ensimmäisen Asemanseudun-hankkeen osalta kaupunki ja Senaatin Asema Alueet Oy ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen etenemisestä.

Asemanseudun ensimmäinen kaava on valmis 2022. Toinen TuplaA:n hanke on Asuntomessut 2025 Hartaanselälle. Kahdella isolla hankkeella kaupunki tuo 5 000 asukasta lisää ruutukaava-alueelle ja sen välittömään läheisyyteen. Elinvoima ja myös keskustaan kohdistuvan ostovoiman potentiaali nousee hankkeiden kautta uudelle tasolle.

Kahdella isolla hankkeella kaupunki tuo 5 000 asukasta lisää ruutukaava-alueelle ja sen välittömään läheisyyteen.

Oulun kaupunginvaltuusto teki Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi päätöksen siitä, että kaupunki hakee Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa vuodelle 2026. Molemmat TuplaA:n hankkeet tullaan kytkemään osaksi Oulun kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemusta. Erityisesti Asuntomessuilla 2025 tulee olemaan iso rooli. Hartaanselänrannan kehittäminen yhteisöllisenä ja elävänä kohtaamispaikkana tukee Kulttuuripääkaupunki-hanketta erinomaisesti.

Hartaanselänrannan ideakilpailun järjestivät Oulun kaupunki, Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA. Kilpailun tavoitteena oli löytää tulevalle asuntomessualueelle idearikas ja korkeatasoinen kokonaiskonsepti, joka hyödyntää olemassa olevaa ympäristöä ja on teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen.

Osallistumishakemuksensa Hartaanselänrannan ideakilpailuun jätti 30 arkkitehtitoimistoa. Kilpailuun valittiin neljä toimistoa, jotka laativat ehdotuksensa alueen käytöstä. Valitut toimistot olivat Arkkitehtitoimisto AJAK Oy, MUUAN Oy, MANDAWORKS AB ja Arkkitehdit Anttila & Rusanen yhteistyökumppaneineen. Kilpailu päättyi 25.10.2019 ja voittaja julistettiin 18.12 2019. Näistä voittajaksi tuomaristo valitsi ehdotuksen Hoijakka.

Asuntomessujen alueen sijainti on asukkaalle lottovoitto. Alue sijaitsee Oulujoen suistoalueen suurimman yhtenäisen vesialueen, Hartaanselän rannalla, Oulun keskustaa vastapäätä. Alue tulee täydentämään Tuiran, Toppilan ja Toppilansaaren rakennettuja ja rakenteilla olevia kaupunginosia ja sen rannat yhdistyvät Oulujokivarren ja Oulujoen suiston julkisessa käytössä oleviin rantoihin.

Lue myös: Oulun asuntomessujen ideakilpailun voittaja: ”Asumisessa toteutuvat omat toiveet ja yhteisöllisyys”

Hiilijalanjäljen pienentäminen ja esteettömyys

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus päätti 10.10.2018 myöntää vuoden 2025 Asuntomessut Oulun Hartaanselänrannan alueelle. Messut esittelevät tulevaisuuden kaupunkiasumisen mahdollisuuksia. Hartaanselänrannasta rakennetaan korkeatasoinen, terveellinen ja virikkeitä antava kaupunkiympäristö, joka edistää yhteisöllisyyden syntymistä alueelle. Alueen rakentamisen tavoitteena ovat energiatehokkuus ja kestävät ratkaisut. Asukkaiden arjen helpottamisessa keskeisellä sijalla ovat älykkäät ratkaisut.

Hartaanselänrannan alueesta luodaan omaleimainen, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen uusi kaupunkimainen asuntoalue. Se tarjoaa terveellisen ja virikkeitä tarjoavan, monipuolisen ympäristön ja edistää hyvää elämänlaatua. Kestävyys ja älykkäät ratkaisut ovat alueen asunto- ja ympäristörakentamisessa keskeisiä teemoja. Uusien liikkumisratkaisujen, energiatehokkuuden ja resurssiviisauden kautta tavoitellaan modernin kaupunkiasumisen hiilijalanjäljen pienentämistä.

Ikääntyvien seniorikansalaisten määrän kasvuun ja asumisen tason odotuksiin tullaan vastaamaan muun muassa yleisten alueiden esteettömyyteen panostamalla.

Next article