Etusivu » Digitalisaatio » Älykkäillä sähkömittareilla kustannustehokkuutta ja parempia palveluita
Digitaaliset ratkaisut

Älykkäillä sähkömittareilla kustannustehokkuutta ja parempia palveluita

Siinä missä moni EU-maa vielä empii etäluettavien ja älykkäiden sähkömittarien käyttöönottoa, ovat ne Suomessa jo arkipäivää, Jukka Leskelä muistuttaa. Kuva: oma arkisto

Digitalisaatio ja kyberturvallisuus nousevat entistä keskeisempään rooliin Suomen sähköverkkojen toimintavarmuuden turvaamisessa. 

Energiaverkkojen toimintavarmuus on Suomessa globaalisti korkealla tasolla. Kaukolämmön toimituksessa keskimääräiset katkot ovat niin lyhyitä, että ne jäävät usein asiakkailta huomaamatta. Sähkön jakeluverkkojen positiiviseen kehitykseen on Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan vaikuttanut mittava investointi säävarmoihin verkkoihin.

– Sähkö on hankala tuote, sillä sitä pitää koko ajan tuottaa ja kuluttaa täsmälleen yhtä suuri määrä. Tehotasapainon ylläpitoon on Suomessa varauduttu monin tavoin, ja sähkön kantaverkon luotettavuus onkin meillä maailmanennätys tasoa.

Energiainfran toimivuutta on viime aikoina parannettu esimerkiksi kaapeloimalla verkkoja maan alle myrskytuhojen vähentämiseksi. Leskelä painottaa, että investointeja sähköverkkoihin tarvitaan kuitenkin edelleen.

– Lisäksi tulee investoida energiavarastoihin sekä joustavaan sähkön tuotantoon ja kulutukseen. Joustavaa tuotantoa ovat erityisesti pumppuvesivoimalaitokset, joita Suomeen onkin jo suunniteltu.

Digitalisaatioon ja kyberturvallisuuteen panostettava jatkuvasti

Siinä missä moni EU-maa vielä empii etäluettavien ja älykkäiden sähkömittarien käyttöönottoa, ovat ne Suomessa jo arkipäivää. 

– Nämä sähkömittarit mahdollistavat asiakkaalle paremman näkyvyyden kodin sähkönkulutukseen ja sähköyhtiöille uudenlaisia tuotteita, Leskelä sanoo. 

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että sekä digitalisaatio että kyberturvallisuus ovat asioita, joihin Suomen on jatkuvasti panostettava pysyäkseen kehityksen aallonharjalla. 

– Digitalisaatio luo monia mahdollisuuksia kustannustehokkuuteen. Se auttaa myös sähköverkon joustavuushaasteisiin ja helpottaa sähköverkon käyttöä ja kunnossapitoa.

Niin digitalisaation kuin kyberturvallisuudenkin kohdalla suuret linjat toimintatapoihin ja vaatimuksiin saadaan Leskelän mukaan EU-lainsäädännöstä. 

– Suomen kannattaa panostaa näiden menettelyjen kehittämiseen EU-tasolla. On löydettävä riittävä määrä osaajia, joilla on riittävä ymmärrys substanssista ja kyky vaikuttaa.

Next article