Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Taneli Tikka: “Suomella ei ole varaa jäädä digitalisaation kyydistä”
Hankinnat

Taneli Tikka: ”Suomella ei ole varaa jäädä digitalisaation kyydistä”

digitalisaatio
digitalisaatio
Kuva: oma arkisto

Digitalisaatio tuo suuria mahdollisuuksia, ei vain yrityksille vaan koko yhteiskunnalle ja kansalaisille.

– Digitalisaatio näkyy palveluiden laadun paranemisena sekä rajallisten resurssien ja luonnonvarojen säästämisenä. Digitalisaation avulla ja käyttämällä teknologiaa paremmin hyödyksi monta suurta ongelmaa saadaan ratkaistua, Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimitusjohtaja Taneli Tikka sanoo.

Jotta päästäisiin parempaan lopputulokseen, myös julkishallinnon ostajapuolella on oltava riittävää osaamista; ihmisiä, jotka ymmärtävät ja tunnistavat, mikä on hyvä hanke, ja uuden hankintalain sekä ketterien menetelmien parempaa tuntemusta.

– Voimme olla rakentavalla tavalla kateellisia Virolle julkisten palveluiden digitaalisesta kokonaisuudesta, heillä on hyvin paletti kasassa. Olen itsekin Viron e-kansalainen, Tikka kertoo.

Mallia Britanniasta

– Brexitistä huolimatta englantilaiset ovat hyvä esimerkki onnistuneista digitalisaatiohankkeista julkisella sektorilla. Periaate, josta ei tingitä on, että kaikki julkishallinnon hankkeet tehdään ketterästi. Jos joku haluaisi tehdä perinteisen jäykän vesiputousmallin mukaisen projektin, vaaditaan pitkät perustelut, miksi sellaista halutaan, ollaanko esimerkiksi rakentamassa avaruussukkulaa. Ja perustelut menevät hyvin harvoin läpi, kuvailee Tikka.

Toinen periaate Britannian julkisen sektorin digitalisointihankkeissa on, että suljettuja ja jäykkiä teknologioita ei suvaita. Vaaditaan avoin lähdekoodi sekä kehittäjäyhteisö. Ja kun vaaditaan aina sekä ketterää että avointa, saadaan laadukkaampia julkisia palveluja, projektit valmistuvat nopeammin ja veronmaksaja maksaa vähemmän. Kun lopputulokset ovat avoimia, niiden jatkokehitys onnistuu ja uusia innovaatioita syntyy palveluiden ympärille.

– Valtiovarainministeriö on nimittänyt minut valtionhallinnon digitalisaatiohankkeiden investointien johtoryhmään, joka päättää, mitä hankkeita rahoitetaan ja kenelle rahoitus myönnetään. Jos minulta kysytään, tulenko myöntämään rahaa järjestelmälle joka ei ole ketterä ja avoin, voi olla, etten hirveästi myönnä, Taneli Tikka nauraa.

Turboahdettu e-kansalaisuus

– Kilpailu siitä, kuka palvelee kansalaisia parhaiten digitaalisilla palveluilla ei rajoitu perinteisiin kansallisiin valtioihin, Tikka muistuttaa. Bitnation on ilman fyysistä sijaintia oleva globaali valtio, joka tarjoaa samoja palveluita kuin perinteinen kansallisvaltio.

Tonavan rannalla, Kroatian ja Serbian välissä olevalla ei-kenenkään-maalla, on uusi seitsemän neliökilometrin kokoinen valtio Liberland, jonka olemassaolo perustuu digitaalisiin palveluihin. Liberland aikoo tehdä turboahdetun version Viron digitaalisista palveluista tarkoituksenaan palvella kaikkia maailman ihmisiä.

Next article