Etusivu » Kiertotalous » Tuulivoima on tuotantokustannuksiltaan halvin sähköntuotantomuoto
Tuulivoima

Tuulivoima on tuotantokustannuksiltaan halvin sähköntuotantomuoto

Monelle tuulivoima edustaa kestävää investointia ja sen tuotto nähdään vakaana. Kuva: Getty Images

Anni Mikkonen

toimitusjohtaja,  Suomen Tuulivoimayhdistys Ry

Vuonna 2009 tuulivoima ei näkynyt Suomen energiatilastojen piirakoissa laisinkaan ja vielä vuonna 2013 sillä katettiin alle prosentti sähkönkulutuksesta. Sittemmin tuulivoimaa on rakennettu runsaasti ja vuonna 2021 tuulivoima kattoi suomalaisten sähkönkulutuksesta 10 prosenttia.

– Voimalahankkeita on käynnissä 330 ja nykyisten rakentamis- ja investointipäätösten seurauksena vuonna 2025 tuulivoima riittää 27 prosenttiin sähkönkulutuksesta, Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoo.

Suunniteltujen maatuulivoimahankkeiden teho on yhteensä yli 45 gigawattia ja LUT:n tutkimuksen mukaan se on tuotantokustannuksiltaan halvinta sähköä.

– Tuulivoima kattaisi reilusti Suomen vuosittaisen sähkönkulutuksen, jos kaikki hankkeet toteutuisivat. Yleensä kuitenkin osa tuulivoimahankkeista karsiutuu esiselvitys- ja kaavoitusvaiheissa, Mikkonen toteaa.

Tuulivoima on yhä useamman vastuullisen sijoittajan portfoliossa

Monelle tuulivoima edustaa kestävää investointia ja sen tuotto nähdään vakaana.

– Sijoittavat ottavat usein huomioon senkin, että voimaloiden elinkaaren jälkeen niiden materiaalit ovat 90-prosenttisesti kierrätettävissä, Mikkonen kertoo.

Kuntataloudelle tuulivoima tuo piristystä. Suomessa on useita kuntia, jotka saavat tuulivoimaloista vuodessa yli miljoona euroa kiinteistöveroa. Voimalat myös työllistävät ja tuovat bisnestä alihankkijoille.

– Esimerkiksi Iissä tuulivoimaloiden huoltoyhtiö on useana vuonna ollut suurin yhteisöveron maksaja, Mikkonen havainnollistaa.

Itä-Suomen kunnissa harmitusta aiheuttaa puolustusvoimien suhtautuminen tuulivoimaloihin. Esimerkiksi Etelä-Karjalan esiselvitysvaiheessa löytyneistä 23 tuulivoimalle sopivasta alueesta puolustusvoimat hyväksyi vain yhden.

– Tuulivoiman rakentaminen on huomattavasti halvempaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi ydinvoiman. Rakenteissa ei ole mitään vaarallista materiaalia ja kierrätystapoja kehitetään koko ajan paremmiksi. Olisikin hienoa, jos kaavoitus ja luvitus olisi sujuvampaa, silloin tuulivoimaa voisi rakentaa ripeästi, Mikkonen summaa.

Next article