Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Liikenteen uudistajille on todellista kysyntää
Älykäs liikkuminen

Liikenteen uudistajille on todellista kysyntää

liikenne-ala-liikenneratkaisut
liikenne-ala-liikenneratkaisut
Liikennejärjestelmä kaipaa uusiutumista ja älykkäitä liikenneratkaisuja, mikäli ilmastonmuutokseen halutaan vastata. Kuva: Pexels

Liikenteen perusluonne kokee muutoksen digitalisaation myötävaikutuksella.

”Niin muuttuu maailma, Eskoni” on Aleksis Kiven legendaarinen sanonta, joka ITS Finland ry:n toiminnanjohtaja Marko Forsblomin mielestä nousee nyt ajankohtaisemmaksi kuin koskaan. Taustalla jylläävät koronaviruspandemia, ilmaston lämpeneminen, väestönkasvu, kaupungistuminen sekä muut nykyajan muutosvoimat.

– Näillä kaikilla on oma vaikutuksensa myös liikenteeseen, joka toimialana onkin aika lailla siinä keskiössä, Forsblom sanoo.

Hän muistuttaa samalla, että ennusteiden mukaan autojen lukumäärä maailmassa on kaksinkertaistumassa kahteen miljardiin ajoneuvoon seuraavan vuosikymmenen aikana.

– Nykykehitys on ajamassa globaalia liikennejärjestelmää tilanteeseen, jossa liikenteen sujuvuus-, päästö- ja turvallisuustavoitteita ei saavuteta. 

Nyt jos koskaan tarvitaan älykkäitä ratkaisuja.

– Liikenteen uudistajille on todellista kysyntää, sillä viime vuosisadan unelma-alasta on monin paikoin tullut kaupunkien kehittymistä ja ihmisten hyvinvointia rajaava tekijä, Forsblom toteaa. 

Ilmastonmuutokseen pystyttävä vastaamaan

Liikenteen alalle on syntynyt uusia palveluja vauhdikkaasti ja alan uusiin teknologioihin ja palveluihin investoidaan miljardeja euroja.

– Samanaikaisesti autonvalmistajat muuttavat strategioitaan autonvalmistajista mobiilipalveluyrityksiksi ja käyvät kilpailua sähkö- ja automaattiautojen tuomisesta markkinoille. 

Suomessa liikenteen digitalisoitumisen parissa työskentelee Forsblomin mukaan jo satoja yrityksiä.

– Osa on erikoistunut uusien kuluttajille suunnattavien palvelujen toteuttamiseen ja osa laajemmin koko liikennejärjestelmän digitalisoimiseen liittyvään osaamiseen. 

Forsblom korostaa, että liikennejärjestelmän on pakko muuttua, jotta ilmastonmuutokseen pystytään vastaamaan.

– Tämä ei onnistu ilman älykkäitä liikenneratkaisuja. Niiden myötä liikkuminen on tulevaisuudessa terveellisempää, puhtaampaa, turvallisempaa ja edullisempaa – kaikin puolin ihmisten arkea helpottavaa.

Next article