Etusivu » Toimitilat ja työ » Kalle Euro: Työpaikka on enemmän kuin toimisto
Työhyvinvointi

Kalle Euro: Työpaikka on enemmän kuin toimisto

toimisto
toimisto
Kuva: Getty Images

Toimisto muuttuu työn muutoksen myötä. Tilalle tulevat monitilat, joilla houkutellaan työntekijöitä ja luodaan uutta kasvua. Yhä useampi työnantaja haluaa tarjota asiantuntijoilleen mahdollisimman hyvät työtilat.

– Osaajista kilpaillaan, ja tilojen merkitys kisassa kasvaa. Monitilatoimistoissa avoimet ja suljetut tilat ovat rinnakkain ja työntekijä voi valita työpisteen, joka kulloinkin tuntuu hyvältä ja vaihtaa sitä päivän mittaan, toteaa Arkkitehtitoimistojen liiton ATL:n toiminnanjohtaja Kalle Euro.

Se aika on ohi, jolloin työpisteitä tehtiin niukasti ja aamulla ensimmäisenä tullut valitsi toimiston parhaan paikan. Nyt pitää olla kaikille valinnanvaraa.

– Työpaikalla vietetään paljon aikaa, ja toimiston on oltava inspiroiva, viihtyisä sekä houkutteleva. Toisaalta siellä on pystyttävä keskittymään ja ajattelemaan, toisaalta sen on luotava hyvät raamit yhteistyölle, etätyölle ja videokokouksille. Moni tarjoaa tiloja kuntosalista alkaen. Ja tämä kaikki parantaa työmotivaatiota, tehokkuutta ja hyvinvointia.

Seuraavaksi kävelypalaveripolkuja?

Työtilassa on visuaalinen, ergonominen ja yhteisöllinen puolensa. Pelkkä hyvännäköinen ei riitä, työskentelyasentojen ja ympäristönkin on oltava kunnossa.

– Seuraava askel toimistojen kehittämisessä liittyy eri alojen ja ammattikuntien ’törmäyttämiseen’ samoissa tiloissa. Uusien ajatusten ja ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan yhteistiloja erilaisten töiden tekijöille. Vanhoja siiloja ja osastojakoja puretaan, ja siinä on uudenlaisilla tilaratkaisuilla tärkeä paikkansa, Euro toteaa.

Toimistojen suunnittelussa mahdollisuudet ovat Euron mukaan laajemmat kuin asuntosuunnittelussa. Toimistorakentamisessa myös liikkuu paljon rahaa.

– Jopa 60-80 prosenttia rakennuksen kuluista on käyttökuluja. Jos suunnittelusta tingitään, käyttökustannukset kasvavat. Hyvä suunnittelu on kokonaistaloudellisesti kannattavaa.

Toimistoihin etsitään nyt materiaaleja, jotka tuovat aistillisia elämyksiä – liittyvätpä ne puhtaaseen sisäilmaan tai äänimaailmaan. Viherseinien ja luonnonmateriaalien kaltaisilla ratkaisuilla parannetaan ilmanlaatua ja hyvinvointia.

Säädettävät sähköpöydät yleistyvät, ja uusia ratkaisuja etsitään jatkuvasti. Jää nähtäväksi, tuleeko tiloihin seuraavaksi vaikkapa kävelypalaveripolkuja ja toimistopuistoja.

Keskittymä kehätien varrelle

Suurimmissa kaupungeissa on yleistynyt tilojen rakentaminen kaupunkien laidoille. Pääkaupunkiseudulle on syntynyt toimistokeskittymiä esimerkiksi Kehä kolmosen varrelle lähelle lentoasemaa.

– Laki-, arkkitehti- ja mainostoimistot keskittyvät usein keskustoihin. Suurten konsernien konttoreita taas rakennetaan vähän kauemmas, mutta hyvien yhteyksien päähän.

Toimisto-sanaan on latautunut paljon vanhoja koppikonttorimaailman mielikuvia. Pitäisikö siis unohtaa koko sana?

– Tilat ovat nyt yhteistyöalueita ja työskentelyalustoja. Niistä ei vielä uudeksi käsitteeksi ole, mutta siinä on pohjaa uuden termin kehittelijöille.

Next article