Etusivu » Toimitilat ja työ » Etätyöskentely koronan jälkeisessä maailmassa – Uhka vai mahdollisuus?
Etätyö

Etätyöskentely koronan jälkeisessä maailmassa – Uhka vai mahdollisuus?

Etätyö
Etätyö
Etätyö lisää mahdollisuuksia tehdä töitä oman elämän ehdoilla. Kuvat: Unsplash

Vuonna 2020 Covid-19 tuli ja muutti koko maailman parissa kuukaudessa. Yksi isoimmista muutoksista Suomessa oli valtakunnallinen etätyösuositus. Osalle etätyö oli vanha tuttu tapa tehdä töitä, mutta joillekin muutos oli kerta heitolla iso hyppy tuntemattomaan.

Jääkö etätyö elämään suomalaiseen yritysmaailmaan entistä isompana osana, kun yritykset pääsevät takaisin omiin toimistoihinsa?

Etätyö vaatii luottamusta

Parhaimmillaan etätyö on fiksu tapa tehdä töitä. Työn joustavuus ja arjen sovittaminen töiden oheen onnistuu mutkattomasti, kun työmatkat ja paikasta toiseen liikkumiset vähentyvät ja töitä voi tehä eri lokaatioista. Etätyö on muun muassa monille perheellisille tai tapaamisissa käyville työntekijöille täydellinen valinta, mikä lisää motivaatiota, hyvinvointia ja tehokkuutta.

Ongelmiakin voi ilmetä. Isoimmissa yrityksissä esimies ei välttämättä istu lähellä valvomassa työskentelyä, mutta kotitoimistolla kukaan ei ole vahtimassa työn sujuvuutta. Etätyö vaatii siis yritykseltä isoa luottamusta työntekijään. On tilanteita, joissa etätyössä oleva kieltäytyy osallistumasta yhteisiin palavereihin tai pitääkin etätyöpäivää ”vapaapäivänä”, jolloin töitä ei oikeastaan tehdä.

Useat yrityksen kokoavat pelisäännöt etätyön mahdollistamiseen henkilökohtaisesti työntekijän ja esimiehen välille. Näin säästytään väärinkäsityksiltä, vahvistetaan luottamusta ja varmistetaan, että työntekijä saa parhaat maholliset työkalut työn tekemiseen myös etänä. Etätyö voi siis olla sekä työnantajan että työntekijän etu, kun pelisäännöt ovat kunnossa.

Etätyö mahdollistaa tarvittavaa joustavuutta pienten lasten vanhemmille. Kuva: Unsplash

Etätyö on mahdollisuus yritykselle

Kun etätyö on otettu käyttöön ja testattu koronan aikaan, on helppo lähteä muokaamaan tulevaisuuden toimintasuunnitelmaa. Monet palaverit on mahdollista toteuttaa etäyhteyksien välityksellä ja suuri osa yhteisestä tiedosta on tallennettuna pilveen.

Tulevaisuudessa työ on vähemmän sidoinnaista paikkaan, ja työntekijä pystyy tekemään töitä oman elämän ehdoilla eikä elää elämää työn ehdoilla. Kun työntekijälle annetaan mahdollisuus tehdä töitä kotona esimerkiksi lapsen sairastuessa, työviihtyvyys lisääntyy ja turha stressi vähentyy.

Viimeisen parin vuoden aikana ammatit, joissa työtä tehdään kotona ovat lisääntyneet. Näitä ovat muun muassa bloggarit ja muut sosiaalisen median yrittäjät. Yrittäjät ja freenlancerit ovatkin etätyön mestareita, ja ovatkin näyttäneet tietä jo monia vuosia.

Etätyö on siis tullut jäädäkseen.

4 vinkkiä kotitoimiston viihtyvyyden ja keskittymisen parantamiseen

1. Huolehdi ergonomiasta. Istuma-asento alkaa helposti muistuttamaan Notre Damen kellonsoittajaa, kun kukaan ei ole katsomassa. Muista välillä nousta seisomaan, ja vaihtaa työasentoa.

2. Pyri työskentelemään ilman keskeytyksiä. Työteho paranee, kun pystyt keskittymään yhteen asiaan kerralla. Sulje välillä sähköposti ja siirrä puhelin kauemmas työpisteeltä.

3. Pidä taukoja. Kotona työhön ei tule luonollisia taukoja, kuten kahvikoneelle tai kokouksiin kävelyä. Kotitoimistolla täytyykin muistaa pitää nollaavat tauot, esimerkiksi pesukoneen täyttö ja tyhjennys.

4. Kotitoimiston viherkasvit lisäävät viihtyisyyttä, raikastavat ilmaa ja vähentävät stressiä. Kannattaa siis panostaa pariin kauniiseen kasviin piristämään etätyöpistettä.

Next article