Etusivu » Toimitilat ja työ » Lasi valaisee sisätilat luonnollisesti ja energiataloudellisesti
Oppimisympäristöt

Lasi valaisee sisätilat luonnollisesti ja energiataloudellisesti

Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Jenni Heikkilä

toiminnanjohtaja, Suomen tasolasiyhdistys ry

Luonnonvalo tukee ihmisen hyvinvointia ja lisää keskittymiskykyä. Lasin käyttö rakennusmateriaalina onkin selvässä kasvussa.  

Luonnonvalossa tulviva tila on helppo mieltää avaraksi, valoisaksi, turvallisen tuntuiseksi ja miellyttäväksi. Luonnonvalo paitsi tukee ihmisen vuorokausirytmiä ja hyvinvointia myös lisää esimerkiksi työssä tarvittavaa keskittymiskykyä. Kouluissa luonnonvalaistus tehostaa oppimista.

– Lasi on materiaali, jonka avulla sisätilat saadaan valaistua luonnollisesti ja energiataloudellisesti, Suomen tasolasiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jenni Heikkilä sanoo.

Lasin käyttö on lisääntynyt erilaisissa rakennuksissa huomattavasti. Heikkilä puhuu myös turvalasin puolesta.

– Tilanjako käy entistä kätevämmin ja joustavammin turvalasin avulla, johon on liitetty esimerkiksi ääneneristävä ominaisuus. Näin se sopii myös luokkahuoneiden väliseinäksi käytävään päin.

Oikea lasi oikeaan paikkaan

Lasirakenteita ajatellen tilasuunnittelussa tulee Heikkilän mukaan ottaa huomioon luonnonvalon lisäksi häikäisyn esto, aurinkosuojaus ylikuumenemista vastaan sekä lasirakenteen eristävyys niin kylmää kuin ääntäkin ajatellen.

– Lasirakenteen suorituskykykoodi kertoo tärkeimmät ominaisuudet, mutta lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota turvallisuuteen, mahdollisesti palonsuojaukseen ja ääneneristävyyteen. 

Heikkilä korostaa, että kokonaisuuden huomioonottaminen vaatii osaamista.

– Suurissa yhtenäisissä lasipinnoissa esimerkiksi on järkevää miettiä sähkölämmitteistä lasia vaihtoehtona. Se estää talviajan vedontunteen ja säästää lattianeliöitä taloteknisiltä järjestelmiltä. 

Monenlaista läpinäkyvyyttä

Uudet lasiratkaisut ja järjestelmät ovat nopeita asentaa ja siirtää, eivätkä ne vaadi raskaita rakenteita ympärilleen. Lisäksi nykyaikaiset älylasit monine toimintoineen tarjoavat uudenlaisia ratkaisuja tilasuunnitteluun.

– Elektrokrominen lasi tummenee joko automaattisesti tai manuaalisesti, jolloin sisätiloihin tulevaa häikäisyä ja lämpöä pystytään säätelemään ilman, että luonnonvalon määrä vähenee merkittävästi. Samalla myös jäähdytyksen energiamäärä vähenee, Heikkilä kertoo.

Toimistotiloissa suosiotaan kasvattaa niin sanottu on/off-lasi, jonka ansiosta huoneeseen ei voi nähdä, kun valokatkaisimen nappia painetaan.

– Tällainen läpinäkymättömäksi muuttuva lasi lisää yksityisyyttä myös kodeissa, Heikkilä painottaa.

Innovatiiviset lasiratkaisut lisäävät kokonaisuudessaan suunnittelun mahdollisuuksia. Heikkilä kertoo ilahtuneena, että lasiset elementit voivat tarjota ratkaisuja myös odottamattomiin ongelmiin.

– Ruotsissa tutkittiin koulukiusaamista. Tutkimuksen mukaan kiusaaminen väheni, kun kouluissa lisättiin läpinäkyvyyttä erilaisin lasiratkaisuin.

Next article