Skip to main content
Etusivu » Toimitilat ja työ » Sisäilmaongelmien syyt eivät ole yksiselitteisiä
Sisäilmaongelmat

Sisäilmaongelmien syyt eivät ole yksiselitteisiä

Kuva: Pexels

Kirsi Säkkinen

sisäilma-asiantuntija, Hengitysliitto

Sisäilmaongelmien taustalla on monesti useampi tekijä, jopa suoranainen vyyhti. Pienimmillään niistä syntyy viihtyvyyshaittoja, pahimmissa tapauksissa kyse on terveydestä.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkisen mukaan yksi yleisimmistä ongelmien aiheuttajista on ilmanvaihdon riittämättömyys tai toimimattomuus. Muitakin syitä on pitkä lista.

Ongelmien tutkiminen ja korjaaminen on aloitettava viipymättä.

– Sellaisia ovat esimerkiksi korkea tai matala lämpötila tai liian kuiva sisäilma. Lisäksi pulmia voivat aiheuttaa rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, rakenteiden kosteus- ja homevauriot, huono siivous ja ulkoilman epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan, luettelee Säkkinen.

Mikäli tiloissa toimivat henkilöt oireilevat, oireiden syyt, määrä ja laatu on selvitettävä kyselyillä. Ongelmien tutkiminen ja korjaaminen on aloitettava viipymättä. Siirtäminen pahentaa tilannetta.

Säkkinen korostaa, että korjauspäätösten tulee perustua tutkittuun tietoon rakennuksen kunnosta. Tutkimusten on oltava kattavia ja suunnittelu on annettava alan ammattilaisille.

Ennaltaehkäisy säästää paljolta. Siten vältetään ihmisille koituvia haittoja sekä kustannuksia. Olennaista on rakentamisen ja korjausten suunnittelu ja laadunvalvonta.

– Erityisen tärkeää on huolehtia rakennuksen ylläpidosta ja huollosta, oikea-aikaisista korjauksista sekä ilmanvaihdon toimivuudesta ja riittävyydestä. Säädetään sisäolosuhteet sopiviksi, suositaan vähäpäästöisiä materiaaleja ja huolehditaan siivouksesta, korostaa Kirsi Säkkinen.

Next article