Skip to main content
Etusivu » Vesitekniikka » Toimiva vesihuolto Suomen huoltovarmuuden perusta
Sponsoroitu

Vaikka vesihuolto toimii maassamme pääsääntöisesti moitteetta, sen aktiivinen uudistaminen ja vahvistaminen on myös tärkeää.

Toimiva vesihuolto on suomalaisille korkeatasoinen peruspalvelu, joka pääsääntöisesti toimii maassamme moitteetta. Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki toteaa, että sitä tulee kuitenkin myös uudistaa ja vahvistaa aktiivisesti, jotta puhdas vesi turvaa arkemme myös jatkossa.

– Normaaleissa vuototilanteissa vesilaitokset kuitenkin kykenevät havaitsemaan lievät häiriötilanteet hyvin ja reagoimaan niihin, jolloin verkostoa koskevat vuototilanteet saadaan nopeasti korjattua.

Mutta entä jos esimerkiksi päävedenottamolla tapahtuu jokin vakavampi häiriö, riittääkö valmiutemme varajärjestelyihin? Lähdemäen mukaan tässä on miltei joka laitoksella kirittävää.

– Varautumistarpeita Suomessa on edelleen, joten vakaviin tilanteisiin varautuminen on koettava kaikin puolin tärkeäksi.

Vesihuolto on yhteiskunnalle kriittinen palvelu, jonka arvon ymmärtämistä Lähdemäki pitää olennaisena.

– Se, että vesihuoltoa kyetään jatkamaan tilanteessa kuin tilanteessa vaatii pitkän tähtäimen suunnittelua. On kartoitettava riskejä, tehtävä laitehankintoja ja saneerausinvestointeja sekä varattava aikaa pitkiin lupaprosesseihin.

Vesihuoltoa uhkaavia asioita entistä enemmän

Tavallisimpia ongelmatilanteita ovat vedenjakelun ja viemäriverkoston häiriöt. Aiempaa enemmän resursseja on käytetty myös kyberturvallisuuden uhkatilanteisiin, kulunvalvontaan sekä maailmanpoliittisen tilanteen aiheuttamiin riskeihin.

– Tuorein esiin noussut asia on sähköturvallisuus. Olemme tottuneet ajattelemaan, että Suomessa riittää sähköä, mutta nyt on täytynyt kartoittaa, miten sähkökatkosten aiheuttamat vahingot kyetään jatkossa minimoimaan, Lähdemäki painottaa.

Erilaisten häiriötilanteiden varautumisen kannalta tärkeintä on konkreettinen harjoittelu ja yhteistyö keskeisten kumppaneiden, kuten terveydensuojeluviranomaisen kanssa. Myös tiedottamisella on varautumisessa Lähdemäen mukaan tärkeä rooli.

– Päättäjät on vakuutettava vesihuollon varautumisen välttämättömyydestä, mikä hyvin oletettavasti merkitsee myös hinnantarkistuksia.

Haluatko lisätietoa omasta juoma- ja jätevedestäsi?

Next article