Etusivu » Terveydenhuolto » Ihana työpaikka – Unelmien sairaalarakennus
Tulevaisuuden sairaala

Ihana työpaikka – Unelmien sairaalarakennus

unelmien-sairaala
unelmien-sairaala
Kuvat: Jenni Kosonen / Kuvamatti, Unsplash ja Getty Images

Suomessa rakennetaan vauhdilla uusia sairaaloita ja terveyskeskuksia, myös tulevaisuuden hyvinvointikeskuksia.

Arvosteluakin riittää. Puhutaan kilpavarustelusta ja jopa ökyrakentamisesta. Näissä kommenteissa unohdetaan, että Suomen sairaalaverkko on rakennettu 50–60 -luvuilla ja terveysasemat monesti 70-luvulla tasakattoisina ja ankeista betonielementeistä. Rakennuksina niistä monet ovat teknisesti elinkaarensa päässä ja korjausvelka on huomattava. Samaan aikaan toimistorakennuksia ja ostoskeskuksia kehitetään mahdollistamaan ’luovia kohtaamisia’ ja palvelemaan asiakkaiden viihtymistä. Julkisissa sote-palveluissa ei tohdita edes haaveilla pelifirmojen pääkonttorien väreistä, valoista, vihreydestä, maisemista ja oheispalveluista.

Työnantajat kilpailevat parhaasta työvoimasta ja haluavat pitää kiinni asiantuntijoistaan. Valinnanvapaus sote-palveluissa lisääntyy väistämättä – eli kilpaillaan myös potilaista. Kyllä julkisiinkin palveluihin raha tulee potilaan mukana. Toimivat, asialliset ja viihtyisät tilat parantavat työhyvinvointia ja tutkitusti myös lisäävät tuottavuutta. Rupiset tilat toimivat päinvastoin. Hyvinvoiva henkilöstö palvelee myös potilaita paremmin.

Turvallisuus on yhä tärkeämpi ominaisuus terveydenhuollon tilojen suunnittelussa. Lukitukset, varapoistumistiet, huonekalujen sijoittelu, hälytysjärjestelmät ja valvontakamerat varmistavat sekä henkilöstön että potilaiden ja saattajien turvallisuutta. Kukaan ei kaipaa kaltereita työpaikkansa ikkunoihin, mutta poistumistie pitää turvata, mikäli asiakas käy päälle. Turvallisuus tarkoittaa myös asiakkaiden hyvinvointia. Tilojen pintamateriaalit ja pintojen kunto on tärkeää, jotta mikrobien pesiytyminen ja asianmukainen puhtaanapito onnistuisi.

Lue myös: Tulevaisuuden digitaalinen sairaala

Alvar Aallon kerrotaan kuvanneen sairaalarakennusta ’parantamiskoneeksi’. Hän ymmärsi sijainnin, ympäröivän luonnon, ilmansuunnan, luonnonvalon, värien ja kalusteiden merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Me iloitsemme ja nautimme terveenäkin viihtyisästä ympäristöstä. Kuinka ei sitten sairaana, ahdistuneena, pelokkaana tai sekavana? Maisema, taide, viherkasvit, luonnonvalo, taide ja akustinen ympäristö vaikuttavat meihin vahvasti – niin terveisiin kuin sairaisiin.

Tervehtymistä ja kuntoutumista tukeva ympäristö säästää kustannuksia, lyhentää hoitoaikoja, vähentää rauhoittavan ja kipulääkityksen tarvetta sekä lisää henkilöstön tuottavuutta.

Unelmieni työtilat eivät ole harmaita tai valkoisia, tyhjiä ja kylmiä laitoksia.

Kirjoittaja Kati Myllymäki toimii Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtajana.

Next article