Etusivu » Kiertotalous » Kakkako jätettä? Ei, vaan oiva energian ja lämmön lähde
Sponsoroitu

Tulevaisuuden teknologialla saasteet saadaan käännettyä tulovirraksi kiertotalouden keinoin.

Biojätteestä on moneksi – sitä on mahdollista käyttää niin teollisuuden energiana, kaasulla kulkevan auton polttoaineena kuin luonnonmukaisena kierrätyslannoitteenakin. Orgaaniset jätteet ja sivuvirrat muuntuvat tuotoiksi FimusKraftin biokaasulaitoksissa, joissa niistä valmistuu sähköä, lämpöä ja lannoitetta.

– Itse lannoitetuote on ympäristöystävällinen, ravinteikas ja runsastyppinen kasveille tarkoitettu komposti, FimusKraft Oy:n toimitusjohtaja Ahti Koivunen sanoo. 

Biokaasulaitokset on suunniteltu modulaarisiksi, joten ne ovat Koivusen mukaan helposti ja edullisesti skaalattavissa yritysten eri kokoluokan tarpeisiin. Investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. 

– Moduuli voidaan nopeasti asentaa minne tahansa. Jokainen moduuli tuottaa 30 kW sähköä ja 60 kW lämpöä, ja jätteeksi käyvät erilaiset biojäteyhdistelmät. Moduuleista voidaan myös muodostaa korkean jalostusasteen biotuotejalostamo.

Biokaasua nopeammin, enemmän ja pienemmin investointikustannuksin

FimusKraft on kiertotalouden startup-yritys, joka tuottaa mikrobi- ja bakteeriprosesseilla erilaisista biojätteistä energiaa ja biodynaamista lannoitetta sekä arvokkaita raaka-aineita lääke-, kemia- ja elintarviketeollisuuden käyttöön. 

– Tuomme biojätemassojen käsittelyn täysin uudelle tasolle. Periaatteessa tuotamme biokaasua nopeammin, enemmän ja pienemmin investointikustannuksin kuin perinteiset fermentointilaitokset. Prosesseissamme käytettävät luontoystävälliset bakteerit toimivat äiti maan hyväksi, Koivunen korostaa.

Tulevaisuuden teknologialla ja positiivisella hiilijalanjäljellä voidaan Koivusen mukaan käsitellä esimerkiksi selluteollisuuden nollakuitupäästöjä, joilla on vuosien saatossa saastutettu vesistöjä tuhansilla alueilla pohjoisella pallonpuoliskolla. 

– Nämä kohteet on mahdollista puhdistaa kannattavasti ja samalla kääntää saasteet tulovirraksi kiertotalouden keinoin FimusKraftin teknologialla.

Koivunen painottaa yrityksen panostavan vanhoihin selluteollisuuden nollakuitupäästökohteisiin tulevaisuudessakin. Tässä yhteydessä hän tuo esiin myös nollakuitujätteen raskasmetallit, joiden määrää voidaan prosessissa vähentää ja poistaa ne jopa kokonaan. 

– Nollakuidusta saadaan näin poikkeuksellinen lannoite- ja maanparannusmateriaali. Tämän lisäksi jätteestä voidaan tuottaa arvokkaita kemian ja lääketeollisuuden raaka-aineita. 

”FimusKraftin moderni mikro-biologinen teknologia vastaan perinteinen polttoon perustuva teknologia”

FimusKraft on testannut teknologiaansa onnistuneesti yhteistyössä toisen suomalaisen yrityksen kanssa järven pohjassa vuosikymmeniä maanneella nollakuidulla. 

– Nollakuitutesteihin on nostettu materiaalia järven pohjasta yhden Suomen suurimman kaupungin keskustan läheisyydestä. 

Kyseinen tavara voidaan prosessoida energiaksi ja raaka-aineiksi hyvinkin positiivisella tulovirralla ja positiivisella hiilijalanjäljellä – sen sijaan että materiaali nostettaisiin järvestä perinteisesti ylös ja poltettaisiin suurin kustannuksin, suurella hiilijalanjäljellä.

– Kyseessä on meidän moderni mikrobiologinen, luonnon omiin prosesseihin perustuva teknologia vastaan kilpailijan, perinteinen 1980-luvun polttoon perustuva teknologia. Ei tarvitse miettiä, kumpi on kaikin puolin ylivoimainen. 

Kiertotaloutta mullistavia innovaatioita

FimusKraft esitteli teknologiaansa myös Pulpaper-messuilla
Helsingin messukeskuksessa 7.–9.6.2022.

FimusKraft sai Euroopan innovaatiokomitean tavoitellun ja harvinaisen Seal of Excellence -tunnustuksen 25.11.2020. Komitea myös tukee FimusKraftin huipputeknologian markkinoille tuontia myös tuntuvalla rahoituksella.

Next article