Etusivu » Digitalisaatio » Älykylä® on modernia ja edullista maaseutuasumista
Sponsoroitu

ASV Arctic Smart Village Oy:n kehittämä Älykylä®-konsepti tuo uutta elinvoimaa muuttotappiokuntiin.

– Kuluneena keväänä noin miljoona suomalaista on kokeillut käytännössä etätyötä, toteaa Arctic Smart Village Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Juri Laurila.

– Aiemmin moni yritys suhtautui epäilevästi etätyön toimivuuteen, mutta malli näyttää toimivan. Tämä tulee varmasti muuttamaan yritysten käytäntöjä, mikä puolestaan luo uutta painetta maallemuuttoon.

Laurilan mukaan maaseutu on ollut jo vuosien ajan trendikäs, mutta kevään mittaan kiinnostus maaseutuasumista kohtaan on lisääntynyt selvästi.

Osuuskunta tuo taloudellista etua

Älykylä® asumisosuuskunta on uusi asumisen malli omistus- ja vuokra-asumisen rinnalle. Älykylä®-konseptissa ei rakenneta eikä rakennuteta asuntoja perinteisen mallin mukaan, vaan rakennuttajana toimii osuuskunta.

– ASV tarjoaa ryhmärakennuttajille laajalti tukea projektin kaikissa vaiheissa, aina osuuskunnan perustamisesta rakentamisen sopimuksiin ja vastuiden määrittelyyn, Laurila kertoo.

– Ryhmärakentaminen on edullinen tapa tuottaa moderneja asuntoja, sillä suurempaa kokonaisuutta tehtäessä tarjoukset rakennusneliötä kohti ovat kohtuulliset verrattuna yksittäisen talon rakentamiseen, hän jatkaa.

Rakennuskustannusten edullisuus näkyy myös vuokrissa. Säästöä saavutetaan myös omavaraisen, aurinkopohjaisen energiatuotannon kautta.

Kunnille Älykylän® kaltaiset ratkaisut saattavat kääntää muuttovirran takaisinpäin. Laurilan mukaan kuntien markkinoinnissa on ongelmansa: edullisia tontteja kyllä löytyy, mutta pullonkaulana ovat pankkien vaatimat lisävakuudet. Älykylä®-konseptissa osuuskunta ratkaisee lisävakuuksista koituvan ongelman.

Konsepti on alunperin suunniteltu monistettavaksi. Pisimmällä hanke on tällä hetkellä Utajärvellä, jossa kohdemarkkinointi alkaa jo syksyllä. Mynämäen Älykylän suunnittelu alkoi vastikään ja useita kohteita on neuvotteluissa kuntien kanssa.

Next article