Etusivu » Vesitekniikka » Joensuun jätevedenpuhdistamo kasvatti kapasiteettia digitalisaation voimin
Sponsoroitu

Jäteveden käsittelylaitoksen kapasiteetin kasvattaminen on kallista. Mikä siis neuvoksi, jos laitos ylikuormittuu? Ensin pohditaan mitä voisi tehostaa. Joensuun kaupunki onnistui lisäämään kapasiteettia ja panosti kestävään kehitykseen siirtymällä Kemiran KemConnect PT -ratkaisuun, joka ennakoi jätevesimäärän nopeita muutoksia ja auttaa vakauttamaan prosesseja.

Joensuun väkiluku on noin 76 000. Kaupungin omistama jäteveden käsittelylaitos on mitoitettu tälle jätevesikuormitukselle, mutta todellista kuormitusta vastaava asukasvastineluku on noin 86 000, kun ympäryskuntien, suuren meijerin ja muun teollisuuden jätevedet lasketaan mukaan. Näin suuri jätevesikuorman vaihtelu on aiheuttanut laitokselle haasteita. Siksi päätettiin etsiä tapoja tehostaa toimintaa yhteistyössä Kemiran kanssa.

Arvaamattomasta ennakoitavaksi

Kemiran asiantuntijat tunnistivat, että uusi digitaalinen teknologia, yhdistettynä tehokkaisiin vedenkäsittelykemikaaleihin, voisi auttaa ylikuormituksen kanssa kamppailevaa Joensuun jätevedenpuhdistamoa. Ratkaisuksi ehdotettiin KemConnect PT -konseptia, joka pystyy ennakoimaan luotettavasti kuormituksen vaihtelua ja vakauttamaan jäteveden käsittelyn primäärivaihetta. Lähtöoletuksena oli, että primäärikäsittelyn tehostaminen sujuvoittaisi myös myöhempien vaiheiden prosesseja.

Tulokset puhuvat puolestaan: KemConnect PT -ratkaisun käyttöönoton jälkeen kiintoaineen (TSS) ja biologisen hapenkulutuksen (BOD) poisto tehostui merkittävästi. Ilmastuskapasiteetin kasvaessa myös typenpoisto tehostui. Lisäksi Joensuun jätevedenpuhdistamon energiatehokkuus parani, kun ilmastuksen kapasiteetti kasvoi ja jätteestä pystytään tuottamaan enemmän biokaasua. Myös jäteveden käsittelykemikaalien käyttöä on voitu optimoida. Ennustettavuuden ja kapasiteetin parantamisen lisäksi on siis pystytty tuottamaan myös selvää ympäristöhyötyä.

SAAVUTETUT HYÖDYT

TSS-kuorma ennen biol. vaihetta
-25 %
vähennys

TSS-poiston vaihtelu
-25 %
vähennys

Biokaasun tuotanto
+17 %
lisäys

Nitrifikaatio
+25–
50 %
lisäys

Ympärivuorokautinen automaattinen seuranta ja hallinta

Kemiran digitaalinen ratkaisu toi Joensuun jätevedenpuhdistamon käyttöön kokonaisnäkymän kuormituksen vaihtelun, kemikaalien ja monien muiden suorituskykyyn vaikuttavien muuttujien hallintaan. Järjestelmä kerää ja tuottaa ajantasaista tietoa ympäri vuorokauden. Näin laitoksella voidaan tehdä perustellumpia päätöksiä, vianmääritys nopeutuu ja uusia kehittämiskohteita tunnistetaan jatkuvasti.

Tehokkaita ratkaisuja vedenkäsittelyynTilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article